PrintFrendly

2015. február 14., szombat

Szív-küldi fahéjas kalácskák

Sok szeretettel készült ez a kedves, fahéjas kalács. Puha finomság akár reggelire egy pohár tejjel vagy csak egyszerűen desszertként magában.



Hozzávalók 15 db kalácskához:
Tésztához:
*50 dkg liszt
*0,5 kk só
*2,5 dkg friss élesztő
*2 dl tej
*2 púpos ek cukor
*1 tasak vaníliás cukor
*1 egész tojás
*10 dkg margarin

Töltelékhez:
*2 púpos ek cukor
*1 tasak vaníliás cukor
*1 púpos ek őrölt fahéj
*2-3 ek olaj a kenéshez

Az élesztőt belemorzsoljuk a meleg, de nem forró tejbe és megszórjuk egy evőkanálnyi cukorral, hagyjuk felfutni.
Egy tálba szitáljuk a lisztet, elkeverjük benne a sót. Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a margarint és a tojást.
Alaposan kidagasztjuk.
Meleg helyen, letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A töltelékhez a cukrokat a fahéjjal egy kis tálban összekeverjük.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen téglalap alakúra és kb. 4 mm vastagra elnyújtjuk.
Lekenjük vékonyan olajjal és megszórjuk a fahéjas cukorral.
A téglalap két rövidebb oldaláról, jobbról és balról a tészta közepéig szorosan feltekerjük.
Egy vékony varró cérnával kb. másfél ujjnyi darabokat vágunk le.
Szívformára igazítjuk, a szív alsó csücskét két ujjunkkal kicsit összecsípjük.
Sütőpapírral bélelt sütőlapra rakjuk.
Letakarva addig hagyjuk kelni, míg a sütő bemelegszik, ez kb. 15-20 perc.
Mielőtt a sütőbe toljuk, ismét összecsípjük a szívecskék alját, hogy jobban megtartsák a formájukat sütés közben.
180 fokon 13 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.
Rácson hagyjuk kihűlni.

A Facebookon is megtaláltok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése