A leírt mennyiségből 35 db fánk született, de bőven maradt meg krém. Ezért érdemes a krém mondjuk felezni vagy csak kétharmad mennyiséget készíteni. A megtöltött fánkok még kemények, ezért ajánlatos legalább egy éjszakát hagyni puhulni, mert a tészta a krémet magába szívja, így lesz puha, omlós.
A receptet itt találtam.
Hozzávalók kb.
35 db sütihez:
Tésztához:
*3 tojás
*30 dkg cukor
*5 ek tej
*2 dkg szalagáré
*5 csapott ek zsír felolvasztva
*75 dkg liszt
*1 csipet só
*2-3 csapott ek tejföl
Krémhez:
*6 ek liszt
*8 dl tej
*4 tojás
*1 tasak vaníliás cukor
*4 ek cukor
*20 dkg porcukor
*20 dkg margarin
Tetejére:
*5 dkg étcsokoládé
*1 tk olaj
A szalagárét jól elkeverjük a tejben és hagyjuk kicsit feloldódni.
A tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a felolvasztott zsírt
és a szalagárés tejet. Jól összekeverjük és lefedve a hűtőbe rakjuk egy
éjszakára.
Másnap hozzáadunk egy csipet sót, a lisztet és kézzel elkezdjük
összedolgozni. Ha nem állna össze a tészta, akkor fokozatosan hozzáadunk egy
kevés tejfölt. A tészta linzer lágyságú lesz.
Lisztezett felületen kb. 3-4 mm vastagra nyújtjuk. (Én a
masszát két részre vettem és két részletben végeztem a nyújtást, hogy
kényelmesebben elférjek a felületen.)
Majd egy lisztbe mártott 4 cm-es pogácsa szaggatóval
kiszúrjuk a korongokat.
Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, egymás között egy
kevés helyet hagyva. Inkább felfelé fognak nőni, de szélesednek is sütés
közben.
Előmelegített sütőben 180 fokon hőlégkeveréssel 10 perc
alatt megsütjük.
Hagyjuk teljesen kihűlni.
A krémhez a lisztet csomómentesre keverjük kevés tejjel,
majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat, a vaníliát és a cukrot, majd a maradék
tejjel simára keverjük.
Mérsékelt lángon sűrűre főzzük.
Amíg hűl, a porcukrot habosra keverjük a margarinnal.
Ha a főzött krém is kihűlt, összekeverjük a porcukros
résszel.
Egy habzsák segítségével kb. 1 púpos evőkanálnyi krémmel
összeragasztunk két tallért.
A csokoládét az olajjal forró vízgőz felett felolvasztjuk
és a fánkok tetejét becsíkozzuk vele. (Erre egyszerűen egy evőkanalat
használtam, belemártottam a csokiba és hagytam a csokit lecsorogni, miközben az
egymás mellé fektetett fánkok felett oda-vissza húzogattam a kanalat.)
A Facebookon is megtaláltok.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése