Printfriendly

2013. július 12., péntek

Zsíros pogácsa

Az egyik legnépszerűbb receptes oldalon bukkantam erre a pogácsára. Kicsit alakítottam a leíráson, de nagyon finom, puha kis péksütemény lett belőle. Mindenkinek jó szívvel ajánlom.




Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 tk cukor
  • 0,5 dl tej
  • 2 tk só
  • 2,5 dl tejföl
  • 18 dkg zsír
  • 1 tojás sárgája a lekenéshez

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben a cukorral.
A lisztet egy tálba szitáljuk, beleöntjük a felfutott élesztőt, a sót, a tejfölt, a zsírt és alaposan kidagasztjuk.
A tészta elég lágy, de ettől ne ijjedjünk meg.
Konyharuhával letakarva, meleg helyen kb. 1 órát kelesztjük.
Erősen lisztezett felületre borítjuk a megkelt tésztát.
Téglalap alakúra elnyújtjuk.
A tésztát képzeletben 3 vízszintes sávra osztjuk.
A felső sávot a közepére, lefelé hajtjuk, az alsó sávot alulról felfelé haladva ráhajtjuk.
Az így kapott sáv mindkét végét, balról és jobbról is középre hajtjuk.
Konyharuhával letakarva 30 percet pihentetjük, elnyújtjuk, majd megint hajtogatjuk.
Megint 30 perc pihi, nyújtás, hajtogatás, pihi.
Elnyújtjuk kb. 2-3 cm vastagra, egy éles késsel berácsozzuk, egy lisztbe mártott, közepes méretű pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.



A pogácsákat a két tenyerünk között kicsit megsodorjuk, így szép magas tornyok lesznek.
Sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk egymástól kicsit távolabb, lekenjük a tojás sárgájával.
Kb. 20 percet még kelesztjük.


Előmelegített sütőben 25 perc alatt 180 fokon hőlégkeveréssel megsütjük.
23 db pogácsa lett ebből az adagból


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése