Printfriendly

2013. július 13., szombat

Dupla húsos hamburger

Már olyan régen készültem hamburgert sütni, csak a megfelelő alkalmat vártam. Most belevágtam. Íme az eredmény... Rettenetesen laktató étel, egy felnőtt alig bír elfogyasztani egy zöldségekkel gazdagon megrakott hamburgert. 

Hozzávalók 8 főre:

Tésztához:

  • 60 dkg liszt
  • 2 kk só
  • 2,5 dkg élesztő
  • 3,8 dl tej
  • 2 ek cukor
  • 5 dkg margarin
  • 1 tojás sárgája

Lekenéshez:

  • 1 egész tojás felverve
  • 2 ek szezámmag

Húspogácsákhoz:

  • 1 kg darált sertés hús
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 3 nagy gerezd fokhagyma
  • 1 ek mustár
  • 2 kk só
  • 1 kk őrölt feketebors
A burger töltéséhez:
  • Paprika
  • Paradicsom
  • Lila hagyma
  • Kígyóuborka
  • Jégsaláta
  • Mustár
  • Ketchup
  • Majonéz
A darált húst egy tálba rakjuk, belezúzzuk a megtisztított fokhagymát, belereszeljük a megtisztított vöröshagymát, sózzuk, borsozzuk, belekanalazzuk a mustárt.

Jól összekeverjük és a hűtőbe téve hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek.

Az élesztőt felfuttatjuk kb. 1 dl tejben 1 ek cukorral.

A lisztet egy tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a sót, a margarint, a tojás sárgáját, és a maradék tejet fokozatosan adagolva kidagasztjuk.

Meleg helyen, konyharuhával letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

A burger töltéséhez a zöldségeket megtisztítjuk, felkarikázzuk.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk és 8 egyenlő részre osztjuk.

Zsemléket formálunk a tésztadarabokból.

Sütőpapírral bélelt tepsikbe rakjuk.

(Érdemes távolabb tenni egymástól, mert még nőni fognak.)

Ott még kb. 45 percet kelesztjük, lekenjük felvert tojással, megszórjuk szezámmaggal.

200 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.

A bekevert húst 16 egyenlő részre osztjuk, lapos korongokat formálunk.

Egy teflon serpenyőt felforrósítunk, kikenjük pici olajjal.

A húspogácsák mindkét oldalát kb. 8-10 perc alatt megsütjük. Érdemes többször megforgatni őket.

Ha kisültek a korongok, kihűltek a zsemlék, utóbbiakat 3 részre vágjuk, megtöltjük a húspogácsákkal, zöldségekkel gazdagon.


Akik elkészítették:


 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése