Printfriendly

2013. július 2., kedd

Édes cékla befőtt


Minden évben készítek édes cékla befőttet, természetesen a kertben termett zöldségből.
Az idei termés nagyon szépnek ígérkezik, az első adag befőtt már az üvegekbe került.
Kínálhatjuk bundás- és sült húsokhoz, lehet saláták és sütemények alapanyaga is.

Hozzávalók:

  • 2,3 kg cékla (megtisztítva 2 kg)
  • 2 ek ecet (10%-os)
  • 6-10 ek cukor
  • 2 tk reszelt torma
  • 0,5 tk Na-benzoát
A céklákat alaposan megmossuk, és egy fazékba téve felengedjük vízzel.

Fedő alatt puhára főzzük. 
Hagyjuk kihűlni, és meghámozzuk.
A meghámozott céklákat negyedeljük, és a negyedeket felkarikázzuk. (Ha kicsik a céklafejek, elég felkarikázni. )
A céklákhoz adjuk a cukrot, az ecetet, a tormát és a legvégén a Na-benzoátot.
Alaposan összeforgatjuk.
Egy napra hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.

Megkóstoljuk, ha nem túl édes, nem túl ecetes, ízesíthetjük még.
Alaposan kimosott, kiszárított üvegekbe töltjük, és lezárjuk.

1 megjegyzés: