Printfriendly

2016. szeptember 5., hétfő

Legyező karaj



Egy nagyobb családi ünnep alkalmával kínáltam ezt a dekoratív húsos fogást. Az a jó benne, hogy előre elkészíthető és hidegen már csodaszépen szeletelhető. Ránézésre mindenki azt hitte, hogy ez egy elég száraz étel, de amikor megkóstolták, kellemesen csalódtak. Nagy sikere lett.  Mindenki arra volt kíváncsi, hogy hogyan is lett ilyen szép csíkos. A vendégek köretként vegyes salátát és fokhagymás-tejfölös cukkini salátát kaptak hozzá.
Hozzávalók 8 főre:
*1 kg sertéskaraj egyben
*1 kk só
*5 dkg trappista sajt

Töltelékhez:
*50 dkg darált sertés lapocka
*1 csapott tk só
*1 csapott kk őrölt bors
*1 púpos tk házi fokhagymakrém
*2 csapott tk fűszerpaprika

A karajt alaposan megtisztítjuk, ha van rajta hártyás rész, azt levágjuk.
Keresztben kb. ujjnyi vastag csíkokra vágjuk, de nem teljesen át, hanem inkább zsebszerű mélyedéseket alakítunk ki.
Mind a zsebeket, mind kívülről meghintjük sóval.
A töltelékhez a darált húst összedolgozzuk a fűszerekkel.
Egyenletesen elosztva a zsebekbe töltjük a paprikás húst.
Egy zsineggel szépen átkötözzük, hogy sütés közben ne nyíljanak szét a zsebek.
Alufóliába csomagoljuk, majd 200 fokos sütőben kb. 90 percet puhítjuk hőlégkeveréssel.
Ezután az alufóliát eltávolítva még további 15 percet pirítjuk 180 fokra csökkentett hőmérsékleten.
Majd a zsineget levágjuk róla, és megszórjuk bőven reszelt sajttal.
Addig sütjük tovább, míg a sajt szép barnára pirul. Ez kb. 15-20 perc.
A tepsiből kiemelve hagyjuk teljesen kihűlni.
Egy éles késsel ferdén, szép vékonyra szeletelve kínáljuk.

A Facebookon is megtaláltok.

Már Instagramon is fent vagyok.

1 megjegyzés:

  1. Gyönyörű!! Ha előbb nem, de a 60. szülinapomra meglepem magam /na és a köszöntőket is persze/ vele! Sajnos nem sokáig kell már várni rá, néhány hónap és ... Évi


    VálaszTörlés