Printfriendly

2013. július 21., vasárnap

Sertéspörkölt nokedli körettel

Ez az egyik olyan étel, amit a család bármikor szívesen fogyaszt és a gyerekek is szeretik. Közismert, egyszerű fogás, azért írom le az elkészítését, hátha akad az olvasók között, aki kezdő szakácsként elsőnek próbálkozik meg vele.
Hozzávalók 4 főre:
Pörkölthöz:
  • 80 dkg sertéscomb
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 3 ek olaj
  • 1 tk só
  • 0,5 kk őrölt feketebors
  • 1 tk őrölt pirospaprika
  • 1 tk darált pirospaprika (házi készítésű)
  • 4 koktélparadicsom (vagy egy kisebb paradicsom)
Nokedlihez:
  • 30 dkg liszt
  • 3 tojás
  • 1 tk só
  • 2 dl víz
A húst alaposan megtisztítjuk, majd felkockázzuk, hagyjuk kicsit lecsöpögni.
A vöröshagymát megtisztítjuk, nagyobb kockára vágjuk és üvegesre pároljuk az olajon.
A lecsöpögött húst rádobjuk és fehéredésig pirítjuk.
Majd rászórjuk a sót, borsot, a kétféle pirospaprikát és rádobjuk a paradicsomokat.
Felengedjük vízzel és fedő alatt puhára főzzük.
Ha elfőtte a levét, de még nem kellőképpen puha a hús, akkor pótolhatjuk még a vizet.
A nokedlihez egy lábasban vizet forralunk egy tk sóval.
A tojásokat egy tálba ütjük, majd hozzáadjuk a lisztet, a sót és a vizet lassan, fokozatosan adagolva sűrű, csomómentes masszává kavarjuk.
A tészta ne legyen se túl kemény, se túl lágy.
Előfordulhat, hogy több vagy kevesebb víz kell bele, ez függ a tojások nagyságától, a liszt fajtájától, ezért érdemes fokozatosan adagolni bele.
Ha már lobog a víz, beleszaggatjuk a nokedlit, pár perc alatt feljönnek a tetejére, még akkor 3-4 percig főzzük.
Leszűrjük, sós vízben átöblítjük és hagyjuk lecsöpögni.
A pörköltöt a nokedli fészken, melegen kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése