Printfriendly

2013. július 27., szombat

Sajttal szórt fokhagymás-tejfölös baguettek

Szombaton állatkertbe vittük a gyerekeket, és előtte csütörtök este azon gondolkodtam, hogy mi legyen a harapnivaló, hisz meleg is van, könnyen szállítható is legyen. Pénteken megsütöttem ezt a péksütit. Szépen zacskóba tettem, és szombaton olyan puha volt, mintha épp akkor sült volna ki. A gyerekek is szívesen eszegették. Biztosan fogom még készíteni, lehet épp pizzásan vagy szalámival töltve, de következő alkalommal 10 helyett 12 db-ra fogom vágni, mert óriásiak lettek és olyan laktatóak, hogy egy felnőtt is alig bírt megenni egyet, nemhogy egy gyerek.


Hozzávalók 10 baguetthez:

Tésztához:

  • 1 kg liszt
  • 5 dl tej
  • 5 dkg élesztő
  • 1 púpos tk cukor
  • 3 kk só
  • 1 dl olaj
  • 4 ek tejföl
  • 2 tojás
  • 3 közepes méretű krumpli (kb. 20 dkg)

Tetejére:

  • 1 tojás
  • 4 dl tejföl
  • 3 nagy gerezd fokhagyma
  • 1 kk só
  • 25 dkg trappista sajt



A krumplikat alaposan megtisztítjuk, meghámozzuk, apróra vágjuk és sós vízben puhára főzzük.

Egy krumpli törővel pépesre törjük.

Az élesztőt felfuttatjuk egy kis langyos tejben a cukorral

A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a megtört krumplit, a felfutott élesztőt, a sót, az olajat, a tojásokat, a maradék tejet és a tejfölt.

Alaposan kidagasztjuk, ha találunk még benne apró krumpli darabokat, az ujjainkkal szétnyomjuk.

Meleg helyen, konyharuhával letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.


A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, 10 egyenlő részre vágjuk.

Gombócokat formálunk és egyenként ovális alakúra nyújtjuk.


A keskenyebb oldaláról feltekerjük és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.


Egy éles, lisztbe mártott késsel a tetejét bevágjuk.


Érdemes kevesebb baguettet tenni egy tepsibe, mert terülnek.

Hagyjuk még 30 percet kelni.

A fokhagymát megtisztítjuk, a tejfölbe zúzzuk, sózzuk és összekeverjük. A sajtot lereszeljük.

A tészták oldalát (azt a részt, ahová nem teszünk tejfölt) lekenjük egy egész, felvert tojással.

A tejfölt a baguettek vágásába kanalazzuk, és szépen elkenjük.


Bőven befedjük a reszelt sajttal.


Előmelegített sütőben 25 perc alatt 180 fokon hőlégkeveréssel megsütjük.

Akik elkészítették:
 

3 megjegyzés: