Printfriendly

2013. július 11., csütörtök

Házi eperdzsemmel töltött bukta

A bukta igazán kelendő mostanában, a gyerek nagyon szívesen megeszegeti, ezért is készítettem ma el az ebéd második fogásaként.
Az eperdzsem kicsit aggasztott, bár elég szilárd lett, de mégis tartottam tőle. Gondoltam bátraké a szerencse... Tényleg nem folyt ki :-)



Hozzávalók 12 buktához:

Tésztához:

  • 65 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 3 evőkanál cukor
  • 3 dl tej
  • 1 tojás sárgája
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 8 dkg margarin
  • 1 kk só

 Töltelékhez:
  • 12 púpos tk házi eperdzsem
Tészta kenéséhez:
  • 4 dkg olvasztott margarin
  • 0,5 dl tej

Az élesztőt felfuttatjuk a meleg, de nem forró tejben egy evőkanál cukorral.
Egy tálba szitáljuk a lisztet, beleszórjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, beleöntjük a felfuttatott élesztőt, beletesszük a tojás sárgáját és a margarint.

Alaposan kidagasztjuk.

Akkor jó, ha már nem csak az edény falától válik el a tészta, hanem a kezünktől is.

Meleg helyen egy konyharuhával letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát enyhén lisztes felületre borítjuk és téglalap alakúra, kb. fél cm vastagra elnyújtjuk.

12 egyforma méretű téglalapra vágjuk.

Mindegyik tészta közepére teszünk 1 púpos tk eperdzsemet.

A téglalap egyik hosszabbik oldalát a töltelékre hajtjuk, majd az ujjunkkal kissé megnyomkodjuk a szélét.

A hajtás részt oldalra fordítjuk és a két végét benyomkodjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk a buktákat egymástól kicsit távolabb, mert még nőni fognak.

Olvasztott margarinnal lekenjük és még 45 percet kelesztjük.

Előmelegített sütőben 180 fokon 25 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.

Amint kivettük a sütőből, lekenjük tejjel és 10 percre letakarjuk egy konyharuhával, hagyjuk átgőzölni.

Akik elkészítették:
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése