Anyukám minden nagyobb ünnep alkalmával süt almás kalácsot. Vékony tészta és illatos, ízletes töltelék jellemzi.
Minden alkalommal gyorsan elfogy a tálcáról. Gondoltunk egyet és mi is elkészítettük. Igazi családi sütögetés lett, valaki az almát hámozta,
valaki reszelte, egy másik családtag pedig a tésztát dagasztotta. Két nagy rúd kalács lett belőle és igazán szaftos a sok tölteléktől. Egy
biztos, hogy bekerült a kedvencek közé és máskor is tutira asztalra kerül majd.
Tésztához:
*50 dkg liszt
*1 csapott kk só
*2 ek cukor
*2,5 dkg élesztő (nekem most csak 2 dkg volt)
*1 dl tejszín
*1 dl tej
*2 nagyobb tojás sárgája
*10 dkg vaj
*1 púpozott tk zsír
Töltelékhez:
*20 db kisebb alma
*4 ek cukor (érdemes kóstolni a tölteléket, mert függ az alma édességétől)
*2 tk őrölt fahéj
*2 ek vaníliás cukor
*4 ek búzadara
Lekenéshez:
*1 egész tojás
Átgőzöléshez:
*pár ek tej
A lisztet elvegyítjük a sóval, majd hozzáadjuk a langyos tejben felfuttatott élesztőt, a langyos tejszínt, a tojások sárgáját,
a puha vajat és zsírt. Puha, rugalmas tésztát dagasztunk. Meleg helyen egy órát kelesztjük.
A töltelékhez az almát meghámozzuk, lereszeljük, a levét kicsavarjuk. A gyümölcsöt ízesítjük cukorral, vaníliával.
A megkelt tésztát két részre osztjuk. Az egyiket enyhén lisztezett felületen téglalap alakúra és kb. 3 mm vékonyra elnyújtjuk.
Megszórjuk egy evőkanál búzadarával, ráhalmozzuk a töltelék felét és azt is megszórjuk búzadarával. A tésztát a szélesebb
oldaláról feltekerjük, a hajtás rész alulra kerüljön. Sütőpapíros gáztepsibe helyezzük. A maradék tésztával és töltelékkel
megismételjük a műveletet. Letakarva kb. 20 percet kelesztjük.
A rudakat lekenjük egész tojással. Előmelegített 180 fokos sütőben kb. 25 perc alatt készre
sütjük. A sütőből kivéve lekenjük tejjel és letakarva 10 percet pihentetjük. Ha kihűlt szeletelve kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése