A szezon lezárásaként egy utolsó epres süti. Amint megláttam ezt a süteményt tudtam, hogy meg kell
sütnöm. A tésztája rendkívül omlós, a habot remekül kiegészíti az eper. Ha
nincs szezonja, akkor meggyel, ribizlivel vagy barackkal is ki lehet próbálni.
Szépen szeletelni csak kihűlt állapotában lehet.
Hozzávalók 6
főre:
Tésztához:
*45 dkg liszt
*1 csapott tk sütőpor
*1 csipet só
*10 dkg porcukor
*1 kezeletlen citrom reszelt héja
*25 dkg margarin
*5 kisebb tojás sárgája
Töltelékhez:
*5 kisebb tojás fehérje
*1 tk citromlé
*18 dkg porcukor
*1 tasak vaníliás cukor
*2 ek étkezési keményítő
*25 dkg eper
A lisztet elkeverjük a sóval, sütőporral, porcukorral,
reszelt citrom héjával. Elmorzsoljuk benne a margarint, majd a tojások
sárgájával összedolgozzuk. Két részre osztjuk. Az egyharmadát becsomagolva a
fagyasztóba, a kétharmadát a hűtőbe rakjuk. A megtisztított epret apróra
vágjuk. Egy 20*30 cm-es tepsit sütőpapírral kibélelünk.
A nagyobb darab tésztát
lisztezett felületen téglalap alakúra nyújtjuk, majd a tepsibe fektetjük. 180
fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 15 perc alatt elősütjük.
Közben a
tojások fehérjét a citromlével félig keményre verjük, majd kanalanként
hozzáadjuk a vaníliás cukorral és keményítővel elkevert porcukrot. Kemény habbá
verjük, amit az elősütött tésztára simítunk. Megszórjuk az eperkockákkal, és a
fagyasztóból elővett tésztát a reszelő nagy lyukán ráreszeljük.
Visszatoljuk a
sütőbe, ahol 35-40 perc alatt készre sütjük. A hab megemelkedik közben, de a
sütőből kivéve visszaesik.
Az eredeti receptet itt találtam.
A Facebookon is megtaláltok.
Már Instagramon is fent vagyok.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése