Isteni puha, kiváló szendvics alapanyag, de akár burgernek is remek.
Hozzávalók 8 zsemléhez:
Tésztához:
*60 dkg liszt
*2 kk só
*2,5 dkg élesztő
*3,8 dl tej
*2 ek cukor
*1 tojás sárgája
*5 dkg margarin
Tetejére:
*1 kisebb egész tojás
*2 ek lenmag
*2 ek szezámmag
*1 tk egész mák
Az élesztőt felfuttatjuk kb. 1 dl meleg, de nem forró
tejben 1 evőkanál cukorral.
A lisztet egy tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a felfutott
élesztőt, a maradék cukrot, a sót, a margarint, a tojás sárgáját, és a maradék
tejet fokozatosan adagolva alaposan kidagasztjuk.
Meleg helyen, konyharuhával letakarva kb. 1 óra alatt a
duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk és 8
egyenlő részre osztjuk.
Zsemléket formázunk a tésztadarabokból úgy, hogy egy adag
tésztát a tenyerünkbe fektetünk és a szélétől a közepe felé elkezdjük a gombóc
közepébe nyomni a tésztát.
Ezután fejjel lefelé, sütőpapírral bélelt tepsikbe sorakoztatjuk.
(Érdemes távolabb tenni egymástól, mert még nőni fognak.)
Ott még kb. 30 percet kelesztjük, majd lekenjük felvert tojással,
megszórjuk szezámmaggal, lenmaggal, mákkal.
200 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt
hőlégkeveréssel megsütjük.
Rácson hagyjuk kihűlni.
Gyönyörűek lettek. A legjobb egy reggelben... :o)
VálaszTörlésKöszönöm szépen, nagyon kedves vagy :-)
Törlés