Hozzávalók egy 24 cm-es tortához:
Piskótához:
*4 púpos ek liszt
*1 tasak sütőpor
*2 csapott ek cukrozatlan kakaópor
*4 közepes tojás
*4 ek cukor
*4 ek víz
Krémhez:
*1 tasak Vaníliás pudingpor
*3 dl tej
*25 dkg margarin
*20 dkg porcukor
Töltelékhez:
*1 csomag gesztenyemassza
*50 dkg háztartási keksz (nem darált)
*2 ek cukrozatlan kakaópor
*4 ek baracklekvár
*3 dl tej
*2 tk rumaroma
Tetejére:
*15 dkg étcsokoládé
*2 ek olaj
*1 marék színes szórócukor
A sütőt előmelegítjük. Egy kapcsos tortaformát kikenünk kevéske
margarinnal és megszórjuk liszttel.
A fagyasztott gesztenyepürét hagyjuk kiolvadni.
A lisztet egy tálban elkeverjük a sütőporral és a
kakaóporral.
Egy másik tálban a tojások sárgáját habosra kavarjuk a
cukorral és a vízzel.
A tojás fehérjét kemény habbá verjük, majd a sütőporos liszttel
felváltva a sárgájához keverjük.
A sűrű masszát a formába simítjuk. 180 fokon 15 perc alatt alul-felülsütéssel
megsütjük.
Tűpróbával ellenőrizzük. Hagyjuk teljesen kihűlni.
A pudingport a tejjel csomómentesre keverjük és sűrűre
főzzük. A porcukrot a margarinnal alaposan kikavarjuk.
Ha a puding kihűlt, hozzáadjuk a porcukros krémet és jól
összeforgatjuk.
A kihűlt piskótalapot kettévágjuk.
Az egyik piskótát a megmosott, szárazra törölt kapcsos
tortaformába helyezzük (ebbe előzőleg vágtam az aljára sütőpapírt).
Rákenjük a krém felét.
A töltelékhez a kekszet nagyobb darabokra tördeljük,
hozzáadjuk a tejet, a kakaóport, a gesztenye masszát, a lekvárt, a rumaromát.
Jól összedolgozzuk, és krém tetejére simítjuk.
Rákenjük a krém másik felét. Ráfektetjük a maradék piskótát.
Folpackkal betakarva a hűtőben pihentetjük pár órát
(legalább 5-öt).
Az étcsokoládét az olajjal vízgőz felett felolvasztjuk és a hűtőből
kivett tortáról leemeljük a körben lévő formát (előtte a biztonság kedvéért
ajánlott egy vékony pengéjű késsel körbevágni), bevonjuk a tetejét a csokival.
Megszórjuk színes szórócukorral.
Ha a csoki is megszilárdult, egy éles, forró vízbe mártott
késsel szeleteljük.
Utólag is Isten éltesse a párodat! Remek kis tortát készítettél az ünnepi alkalomra, szerintem semmi baj nincs vele, majdnem hogy tökéletes! A tetején a csokimázat én kicsit rusztikusnak látom, de borzalmasnak semmiképp sem mondható. Igazi házias torta, amit szívből készítettél és ez a legfontosabb. El is mentem ezt a receptet, mert nagyon megtetszett, remélem sort tudok keríteni az elkészítésére.
VálaszTörlésKedves Nea, nagyon szépen köszönöm, köszönjük. Örülök, hogy megtetszett, biztosan ízleni fog, ha elkészíted :-)
Törlés