Majd készítettem egy jó nagy adag öregtésztát, ezt is most Moha receptje alapján.
Nekem egy kicsit tömény lett a kész zsemle tésztája, de valószínűleg azért, mert a puha, fehér lisztes dolgokhoz vagyok szokva. Páromnak viszont ízlett, sovány felvágottal, friss zöldségekkel megpakolva vitte a munkába. Azt hiszem már ezért megérte :-)
Hozzávalók 9 db zsemléhez:
*30 dkg öregtészta
*10 dkg kenyérliszt (BL80)
*20 dkg teljes kiőrlésű (továbbá TK) búzaliszt
*20 dkg teljes kiőrlésű (továbbá TK) rozsliszt
*10 dkg apró szemű zabpehely
*2 ek burgonyapehely
*280 ml víz
*150 g joghurt
*2 púpos tk só
*1 tk barna cukor
*0,5 tk őrölt kömény
*0,5 dl olaj
*1 csipet aszkorbinsav (ez nekem most kimaradt)
*2 dkg friss élesztő
*1 kisebb tojásfehérje lekenni
*1-1 tk lenmag és zabpehely a tetejére
Az előre elkészített öregtésztából kimérünk 30 dkg-ot és egy
tálba tesszük. Hozzáadjuk a 10 dkg kenyérlisztet, a 10 dkg TK búzalisztet, 1 tk
barna cukrot, 2 dkg friss élesztőt és 280 ml langyos vizet.
Jó alaposan kidagasztjuk. Letakarva, meleg helyen 45 percet
hagyjuk kelni.
A joghurtba szórjuk a sót, a köménymagot, hozzáadjuk az
aszkorbinsavat, az olajat.
A maradék liszteket (10 dkg TK búza és 20 dkg TK rozsliszt) elkeverjük
a burgonyapehellyel és a zabpehellyel.
Mindkettőt az előtésztához adjuk és kidagasztjuk. (Elég lágy
az állaga.)
Ismét hagyjuk 45 percet pihenni.
Lisztezett felületre borítjuk és 2-3 cm vastagra, téglalap
alakúra elnyújtjuk.
Egy éles késsel téglalapokat vágunk. (Nekem csak 9 db lett,
az eredeti recetúra szerint 25 db.)
Sütőpapíros tepsibe helyezzük, lekenjük 1 tojás fehérje és
egy kevés víz keverékével, megszórjuk magokkal.
Előmelegítjük a sütőt.
Addig 30 percet még pihennek a zsemlék.
Vízzel lespricceljük és 200 fokon 25 percet sütjük
hőlégkeveréssel.
Gyönyörűek lettek, és örülök, hogy a párodnak ízlett! Néztem a fotót, nálad valóban sűrűbbnek tűnik a bélzete, esetleg egy kicsit tovább lehet hagyni kelni sütés előtt.
VálaszTörlésIlletve próbáld meg légkeverés nélkül sütni, alsó-felső sütéssel, 200 fokon. Ez is okozhatta a tömörséget. A hirtelen forró sütő megkapta, már nem kelt tovább sütés közben. Csak erre tudok tippelni, mert a külseje is jóval sötétebb, mint nálam.
200 fok légkeveréssel az 220 foknak felel meg, ez nagyon sok. Péksüteményeket nem szoktam légkeveréssel sütni, ennek is bőven elég a 200 fok simán.
Köszi a tippet :-)
Törlés