PrintFrendly

2014. május 13., kedd

Tönköly kenyérke

Nagyon örültem, amikor megláttam Brigi blogján ezt a kenyérkét. Azonnal el is készítettem, hisz volt még öregtésztám bőven a hűtőben. Nagyon jó kis recept, könnyű a tésztával dolgozni. A kenyér kívül ropogós, belül puha, a bélzete egyáltalán nem száraz. Remek szendvics alapanyag. A gyerekeknek is ízlett. Annyira, hogy tegnap el is fogyott 1 szelet kivételével, így most sült a következő adag :-)
Köszönöm szépen a receptet Brigi!


Hozzávalók:
Öregtésztához:
*75 g kenyérliszt (BL80)
*75 g víz
*2 g friss élesztő
Kenyérhez:
*az egész öregtészta
*200 g teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt (továbbá TK tönköly búzaliszt)
*200 g teljes kiőrlésű búzaliszt (továbbá TK búzaliszt)
*10 g friss élesztő
*1 púpos tk só
*1 ek fehérborecet (nálam most 1 kk sima ecet)
*2,5 dl langyos víz

Először az öregtésztát készítjük el, minden hozzávalót egy tálba teszünk, jól összedolgozzuk és lefedve, szobahőmérsékleten hagyjuk 48 órát pihenni.

Majd a kenyérke összeállítása következik. A kelesztő tálba mérjük a TK tönköly búzalisztet és a TK búzalisztet, hozzáadjuk a sót, az ecetet, az élesztőt, az összes öregtésztát és a vizet.
Rugalmas tésztát gyúrunk belőle.
Letakarva, meleg helyen kb. 1 órát kelesztjük.
Egy kisebb kenyérsütő formát kikenünk vékonyan olajjal és megszórjuk liszttel.
A sütőt előmelegítjük.
A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk. Kézzel téglalap alakúra ellapogatjuk, igazodva a kenyérsütő hosszához.
A szélesebb oldaláról kezdve feltekerjük, úgy, hogy a hajtás rész alulra kerüljön.
A formába fektetjük. Letakarva további 20 percet kelesztjük.
A kenyérke tetejét bevágjuk 3 helyen egy éles késsel vagy pengével. Lespricceljük vízzel. Hagyjuk még 10 percet kelni.
Újra lespricceljük vízzel, az előmelegítette sütőbe toljuk, ahol 200 fokon 15 percet sütjük, majd mérsékelve a hőfokot 180 fokra további 35 percet.
Ha megsült, óvatosan kiborítjuk a formából és rácson hagyjuk teljesen kihűlni.

2 megjegyzés: