Azt hiszem érdemes áttérni erre a fajta sütésre, hisz kevesebb élesztővel, lazább, puhább és finomabb péksütemények süthetők.
Az első módszerrel nagyobb mennyiség készíthető, ez azoknak előnyös, akik gyakran sütnek, így mindig áll rendelkezésre elegendő alapanyag.
Hozzávalók kb. 75 dkg öregtésztához:
*50 dkg kenyérliszt (BL80)
*1 tk só
*0,2 tk cukor
*1 dkg friss élesztő
*3,5 dl víz
A lisztet egy tálba szórjuk, hozzáadjuk a sót, a cukrot,
belemorzsoljuk a friss élesztőt, majd a langyos vizet.
Jó alaposan összedolgozzuk.
Egy kiolajozott tálba helyezzük, amit lefedünk.
Kb. 10-12 órát a konyhapulton hagyjuk pihenni. Ahogy a képen is látszik, a tészta "elfolyósodott", nagy buborékok képződtek.
Ezután már felhasználhatjuk vagy egy műanyag, fedeles
ételtartóba téve a hűtőszekrényben 7-12 napig tárolhatjuk. (Felső kép.)
Ha csak egy kevés öregtésztát szeretnénk előállítani, mondjuk egy adag kifli elkészítéséhez, kb. 20 dkg-ot, akkor azt a következőképpen végezhetjük:
Hozzávalók 20 dkg öregtésztához:
*120 g kenyérliszt (BL80)
*4 g friss élesztő
*80 g langyos víz
Minden hozzávalót egy tálba rakunk és alaposan összedolgozzuk.
Egy fedeles edénykében a konyhapulton hagyjuk pihenni kb. 10-12 órát.
Ezután szabadon felhasználható.
Ez az utóbbi leírás Rigó Katica Kefires kifli receptjéből származik.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése