Hozzávalók 30 db
pogácsához:
Tésztához:
*30 dkg krumplipüré
*60 dkg liszt
*2 tk só
*3 dkg élesztő
*2 dl tej
*1 tk cukor
*10 dkg olvasztott margarin (nálam most 8 dkg + 1 ek
tyúkzsír)
Hajtogatáshoz:
*3 ek tyúkzsír
*2 púpos ek liszt
Pogácsák tetejére:
*1 egész, felvert tojás
*1-2 ek szezámmag
Az élesztőt langyos, de nem forró tejbe morzsoljuk,
megszórjuk a cukorral és hagyjuk felfutni. A krumplipürét elmorzsoljuk a
lisztben, majd meghintjük sóval. Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, az olvasztott
margarint és alaposan kidagasztjuk.
Meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. Ez
alatt a zsírt jól elkeverjük a liszttel.
A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk és kb. 0,5
cm vastagra, téglalap alakúra elnyújtjuk.
Megkenjük a lisztes zsír felével. A hagyományos módon
hajtogatjuk.
A tésztát képzeletben 3 vízszintes sávra osztjuk.
A felső sávot a közepére, lefelé hajtjuk, az alsó sávot
alulról felfelé haladva ráhajtjuk.
Az így kapott sáv mindkét végét, balról és jobbról is
középre hajtjuk.
Konyharuhával letakarva 20 percet pihentetjük, elnyújtjuk, megkenjük
a maradék zsírral, majd megint hajtogatjuk.
Megint 20 perc pihentetés.
Elnyújtjuk kb. 1,5 cm vastagra, egy lisztbe mártott, közepes
méretű pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk és lekenjük egy felvert
tojással.
Megszórjuk kevéske szezámmaggal.
Előmelegített sütőben 180 fokon 25 perc alatt
hőlégkeveréssel megsütjük.
Milyen szép leveles. Mesteri sütés! Máris vittem a receptjét, jó ha van a tarsolyban egy jó pogi leírás... :o)
VálaszTörlés