Elég gyakran készítek pogácsát, és nem sajnálom
rászánni az időt a hajtogatásra, mert szerintem egész más lesz a
végeredmény, mint a hajtogatás nélküli esetében. Ez a pogácsa is olyan puha, omlós, és még másnap is az maradt.
Csodás friss kaporhajtások növekednek a kertben, kár lett volna kihagyni belőle.
27 db pogácsa született ebből az adag tésztából.
Csodás friss kaporhajtások növekednek a kertben, kár lett volna kihagyni belőle.
27 db pogácsa született ebből az adag tésztából.
Hozzávalók:
Tésztához:
- 60 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 1 tk cukor
- 2 dl tej
- 3 tk só a tésztába
- 1 tojás sárgája
- 1 púpos ek tejföl
- 10 dkg margarin
- 1 tk só
Krémhez:
- 10 dkg margarin
- 25 dkg túró
- 1 kis csokor friss kapor
Kenéshez:
- 1 egész tojás a kenéshez sütés előtt
- 2 ek tej a kenéshez sütés után
A tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt, majd a
liszthez adjuk.
Hozzáadunk még a 3 tk sót, a tejfölt, a szobahőmérsékletű
margarint, a tojás sárgáját.
Alaposan kidagasztjuk, meleg helyen kb. 1 óra alatt a
duplájára kelesztjük.
A túrót alaposan áttörjük (én egy krumpli törőt használtam)
és a margarinnal habosra kavarjuk.
Belekeverjük az alaposan megmosott, apróra vágott
kaporlevelet.
Lisztezett felületen kb 1 cm vastagra, téglalap alakúra elnyújtjuk a
megkelt tésztát.
Egy kanál domború oldalával szépen elsimítjuk rajta a kapros
túrókrémet.
A tésztát képzeletben 3 vízszintes sávra osztjuk.
A felső sávot a közepére, lefelé hajtjuk, az alsó sávot
alulról felfelé haladva ráhajtjuk.
Az így kapott sáv mindkét végét, balról és jobbról is
középre hajtjuk.
Konyharuhával letakarva 20 percet pihentetjük, elnyújtjuk,
majd megint hajtogatjuk.
Megint 20 perc pihentetés, nyújtás, hajtogatás.
Elnyújtjuk kb. kétujjnyi vastagra, egy éles késsel
berácsozzuk, egy lisztbe mártott, közepes méretű pogácsa szaggatóval
kiszaggatjuk.
A pogácsákat a két tenyerünk között kicsit megsodorjuk, így
szép magas tornyok lesznek.
Sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk egymástól kicsit
távolabb, lekenjük egy egész, felvert tojással.
Kb. 20 percet még kelesztjük.
Előmelegített sütőben 25 perc alatt 180 fokon
hőlégkeveréssel megsütjük.
Ha kivettük a sütőből azonnal lekenjük tejjel és
konyharuhával letakarva 10 percet pihentetjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése