Azt már korábban is említettem, hogy nagy káposzta
rajongók vagyunk. Így nem is volt kérdés, hogy a káposztás batyu után
következik majd egy pirított káposztával töltött kalács is. Puha, finom, és igazán
gyorsan elfogyott. :-)
A recept megjelent a Kifőztük magazin áprilisi számában is.
Hozzávalók
Tésztához:
*25 dkg liszt
*1 tk só
*1 dl tej
*2 dkg friss élesztő
*1 kk cukor
*1 tojás sárgája
*5 dkg vaj
Töltelékhez:
*30 dkg reszelt káposzta
*4-5 ek olaj
*1 tk őrölt fekete bors
*1 kk só
*1 késhegynyi őrölt köménymag
Lekenéshez:
*1 felvert tojás
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben a cukorral,
majd hozzáadjuk a sóval elvegyített liszthez a tojás sárgájával és a vajjal
együtt.
Alaposan kidagasztjuk, és meleg helyen a duplájára kelesztjük.
A
felforrósított olajon megpirítjuk a káposztát, ízesítjük a sóval, borssal,
köménymaggal és kihűtjük.
A megkelt tésztát téglalap alakúra, és fél centiméter
vékonyra elnyújtjuk. Egyenletesen elosztjuk rajta a tölteléket. A szélesebb
oldaláról feltekerjük, a két végét benyomkodjuk.
Sütőpapíros tepsibe fektetjük,
letakarva addig pihentetjük, amíg a sütő bemelegszik.
Lekenjük felvert tojással.
180 fokos sütőben alul-felülsütés módban 30 perc alatt megsütjük. Azonnal
lekenjük tejjel, és letakarva hagyjuk 10 percet átgőzölni. Hidegen szeleteljük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése