Ez az almás sütemény nagyon egyszerű, mégis mutatós desszert.
A tésztával, annak ellenére, hogy picit lágy, remek dolgozni. A kész kosárka rendkívül puha, omlós, ízletes. A leírás részletes, pontos. Egy dolgot hiányoltam a receptből, hogy a kosárkákat szerintem érdemes kevés vajjal kikenni és liszttel megszórni, mielőtt bele kerül a tészta, hogy biztosan könnyen ki lehessen borítani a formából. A sütési idő nálam fél óra lett, de ez természetesen sütőfüggő. Mivel tudtam, hogy az alma kicsavarása nálam sohasem tökéletes, ezért még használtam egy kevés búzadarát az alma alá, hogy még véletlenül se ázzon el a tészta.
Nem túl édes, ezért nálunk mindenképpen igényelte a porcukros szórást.
Biztos, hogy máskor is fogom még készíteni, mert nagyon ízlett a családnak.
Hozzávalók 4
kosárkához:
Tésztához:
*15 dkg liszt
*1 csipet só
*0,5 kk sütőpor
*1 tasak vaníliás cukor
*5 dkg porcukor
*1 kezeletlen citrom reszelt héja
*1 tojás sárgája
*10 dkg vaj
Töltelékhez:
*4 nagyobb alma
*1 tasak vaníliás cukor
*1 ek cukor
*0,5 kk őrölt fahéj
*1-2 csipet búzadara
Először a tésztát állítjuk össze.
A lisztet egy tálba mérjük és elkeverjük a sóval,
sütőporral, porcukorral, vaníliás cukorral. Belereszeljük a citrom héját.
Hozzáadjuk a vajat és a tojás sárgáját.
Gyors mozdulatokkal összedolgozzuk. (A tészta elég lágy,
de ez nem baj.)
Zacskó csomagolva a hűtőben pihentetjük 30 percet.
Az almákat meghámozzuk és a reszelő nagy lyukán
lereszeljük.
A levét kicsavarjuk, megszórjuk fahéjjal, vaníliás
cukorral és egy kevés cukorral. Félre tesszük.
A kosárkaformákat egész vékonyan kikenjük
vajjal és megszórjuk kevéske liszttel.
A tölteléket ismét kicsavarjuk, mert a cukortól még levet
ereszt.
A tésztát lisztezett felületen 2-3 mm vastagra
elnyújtjuk.
Egy mély leveses tálka segítségével 4 lapot szaggatunk,
amit a formákba teszünk, és kicsit beleigazítjuk, nyomkodjuk, a szélein a
túllógó részt levágjuk.
Megszórunk mindegyik tésztát 1-2 csipet búzadarával.
A visszamaradt „hulladék” tésztát összedolgozzuk, ismét
2-3 mm vastagra elnyújtjuk, egy derelyevágóval 1 cm széles csíkokra vágjuk.
Ezekből elkészítjük a kosárkák tetejére a rácsokat.
A sütiket előmelegített sütőbe toljuk, ahol 180 fokon
alul-felülsütéssel 30 perc alatt megsütjük. (A sütési idő sütőfüggő, érdemes
figyelni, hogy a tészta világos barna szint kapjon, és ne legyen már fényes.)
A formákban hagyjuk pár percet, majd óvatosan
kifordítjuk, és rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.
Porcukorral meghintve kínáljuk.
A Facebookon is megtaláltok.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése