A jelenlegi blogkóstolóban is, aminek a házigazdája a Vöröskaktusz blog, egy kekszet választottam Szani konyhájából.
Percek alatt összeállítható, rövid időn belül megsül és nagyon finom. Kívül egész picit ropog, belül pedig kellemesen puha. Nem az a "fogbeletörős" fajta :-) Én most egész nagy golyókat formáztam, amiből tenyérnyi tallérok lettek, összesen 17 db.
Köszönöm Szani a remek receptet!
Egy kis érdekesség. A keksz nagyon népszerű Ausztráliában és Új-Zélandon. A neve az első világháborúban ott harcoló haderő nevéből ered: Australian and New Zeland Army Corps. A feleségek készítették ezt a kekszet a harcba induló katonáknak.
Hozzávalók 17
db tenyérnyi kekszhez:
*15 dkg liszt
*15 dkg apró szemű zabpehely
*15 dkg cukor
*5 dkg kókuszreszelék
*12,5 dkg vaj
*3 ek méz
*2 ek forró víz
*1 csapott tk étkezési szódabikarbóna
A sütőt előmelegítjük.
Kibélelünk sütőpapírral egy nagy gáz tepsit.
Egy tálba mérjük a lisztet, zabpelyhet, cukrot,
kókuszreszeléket és jól összekeverjük.
Egy másik tálkában a vajat a mézzel összemelegítjük.
Kétkanálnyi forró vízbe szórjuk a szódabikarbónát és
kicsit megkeverve hagyjuk felpezsegni.
A lisztes keverékhez adjuk a mézes vajat és a
szódabikarbónás vizet, majd jól összedolgozzuk.
Kézzel nagyobb diónyi golyókat sodrunk, amiket a a két
tenyerünk között kicsit ellapítunk.
Az előkészített tepsibe fektetjük a kekszeket, kevés
helyet hagyva egymás között, mert sütés közben kicsit szétterülnek.
180 fokon hőlégkeveréssel 10 perc alatt megsütjük.
A sütőből kivéve nagyon puhák a kekszek, ezért érdemes a
tepsiben hagyni kihűlni.
A Facebookon is megtaláltok.
Megvettem a zabpelyhet, hétvégén megcsinálom! :) Kellemes hétvégét Nektek! Andi
VálaszTörlésDe jó. Kellemes sütögetést kívánok és szép hétvégét! :-)
TörlésKedves Andi! Végül tegnap csináltam meg a kekszet. Egy órán belül elfogyott. Párom odáig volt érte. Köszönjük a szuperjó receptet!
TörlésAndi (Orbán Andrea Viktória)
Nagyon örülök a sikerének :-) Kedves egészségetekre!
TörlésJól néz ki! Köszi a bizalmat! ;)
VálaszTörlésKöszi :-)
Törlés