A zöldségek természetesen ízlés szerint változtathatóak, nálunk épp ezek voltak itthon. A zsemle tésztát most a szokásos 8 helyett 10 részre osztottam, hogy kisebbek burgerek készüljenek, de töltve így is méretesek lettek :-)
Hozzávalók 10 burgerhez:
Tésztához:
- 60 dkg liszt
- 2 kk só
- 2,5 dkg élesztő
- 3,8 dl tej
- 2 ek cukor
- 5 dkg margarin
- 1 tojás sárgája
Lekenéshez:
- 1 egész tojás felverve
- 2 ek szezámmag
Húshoz:
- 10 vékony szelet csirkemell
- 1 kk só
- 2 tk grill fűszerkeverék
- 2 dl tej
- 3-4 ek olaj
- 3 közepes paradicsom
- 2 kis fej lila hagyma
- 10 db jégsaláta levél
- Mustár
- Ketchup
- Majonéz
A megtisztított, lecsepegtetett husikat meghintjük sóval,
grill fűszerkeverékkel és egy tálkába fektetjük. Felöntjük annyi tejjel, hogy
épp ellepje. Pár órát a hűtőben pihentetjük, de még jobb, ha egy egész éjszakát
pácoljuk.
Az élesztőt belemorzsoljuk a meleg, de nem forró tejbe és
megszórjuk a cukorral.
Hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk sót, amit
kicsit betakarunk egy kevés liszttel, a felfutott élesztőt, a margarint, a
tojás sárgáját.
Alaposan kidagasztjuk.
Meleg helyen, kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk és 10
egyenlő részre osztjuk.
Zsemléket formálunk a tésztadarabokból úgy, hogy egy adag
tésztát a tenyerünkbe fektetünk és a szélétől a közepe felé elkezdjük a gombóc
közepébe nyomni a tésztát.
Ezután fejjel lefelé, sütőpapírral bélelt tepsikbe fektetjük
(Érdemes távolabb tenni egymástól, mert még nőni fognak.)
Ott még kb. 45 percet kelesztjük, lekenjük felvert tojással,
megszórjuk szezámmaggal.
200 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt
hőlégkeveréssel megsütjük.
A zöldségeket megtisztítjuk, a paradicsomot és a lila
hagymát felkarikázzuk.
A husikat kiemeljük a tejből és leitatjuk róla a nedvességet.
Egy serpenyőben kevés olajat hevítünk és a szeletek mindkét
oldalát pirosra sütjük. (Kb. 7-8 perc elég neki, de ez függ a husik
vastagságától is.)
Végül a zsemléket kettévágjuk, a zöldségekkel és a sült húsokkal
megrakjuk. Ízlés szerin majonézzel, mustárral és ketchuppal kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése