Hozzávalók:
- 50 dkg kenyérliszt, BL80
- 2 kk só
- 2 dkg friss élesztő
- 4 dl langyos víz
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, az élesztőt
belemorzsoljuk, majd ráöntjük a langyos vizet.
Egy fakanállal alaposan összeforgatjuk.
Lefedve, a konyhapulton 12 órát hagyjuk pihenni.
Ezután lisztes kézzel elkezdjük az edényben átforgatni,
közben az edény falát is meghintjük liszttel.
Hagyjuk további 30 percet kelni.
Addig előmelegítjük a sütőt 250 fokra (nálam ez a maximum)
benne a sütésre előkészített jénaival együtt.
Ha letelt a félóra és a sütő elérte a hőfokot, a jénait
kiemeljük a sütőből, kikenjük vékonyan olajjal, meghintjük liszttel és
belefordítjuk a tésztát.
Ráfordítjuk a jénai tetejét.
A sütőbe helyezve 10 percet sütjük alul-felül sütéssel a
maximum hőfokon, majd csökkentjük 200-ra.
Amikor betesszük a kenyeret a sütőbe, egy vízzel teli tálkát
is helyezünk a sütő aljába.
35 perc után eltávolítjuk a jénai fedelét és további 15
percet még sütjük.
Legvégül óvatosan kiemeljük a kenyeret a tálból és rácson
hagyjuk teljesen kihűlni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése