Hozzávalók 28 db pogácsához:
- 50 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 35 dkg megfőzött füstölt csülök
- 2 kk só
- 0,5 kk őrölt bors
- 1 egész tojás
- 2,5-3 dl tejföl
- 1 tojás felverve 1 csipet sóval és borssal a lekenéshez
A puhára főtt és kihűlt csülköt húsdarálón ledaráljuk.
A lisztet egy tálba szitáljuk, belemorzsoljuk az élesztőt
(nem szükséges futtatni).
Hozzáadjuk a ledarált csülköt, a sót, a borsot, a tojást.
Elkezdjük kézzel összedolgozni és kanalanként adagoljuk
hozzá a tejfölt.
Nem biztos, hogy szükséges az összes hozzá, mert ez függ a
csülök zsírosságától, a tojás nagyságától.
Akkor jó, ha nem túl kemény a tészta és nem is túl lágy.
Jól kidagasztjuk és meleg helyen, lefedve 1 órát kelesztjük.
Lisztezett felületre borítjuk, másfél ujjnyi vastagra
elnyújtjuk.
Egy éles késsel becsíkozzuk. Egy lisztbe mártott közepes
pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.
Letakarva további 20 percet kelesztjük, amíg bemelegszik a
sütő.
Egy egész tojást kicsit felverünk egy csipet sóval és
borssal, lekenjük vele a pogácsák tetejét.
180 fokon 25 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése