Szép nagy adag leves lett belőle, azt hiszem holnapra is bőven marad.
Hozzávalók kb. 8 személyre:
- 1 csésze gyöngybab (2,5 dl)
- 50 dkg füstölt csülök+a csülökcsont
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 4 nagy szál sárgarépa
- 3 szál petrezselyem
- 5 közepes szem krumpli
- 1 tk só
- 0,5 kk őrölt bors
- 1 ek házi darált paprika
- 2 ek olaj
- 2 ek liszt
- 1 tk őrölt pirospaprika
A babot forró vízbe áztatjuk pár órára, de még jobb, ha a
főzés előtti este megtesszük.
A csülökhúst levágjuk a csontról, majd apróra kockázzuk.
Bő vízben fedő alatt a csonttal együtt kb. ¾ órát főzzük,
majd hozzáadjuk a babot és a fűszereket: sót, borsot, darált paprikát.
Amíg fő, megtisztítjuk a zöldségeket. A sárgarépát és a
petrezselymet karikára, a krumplit kockára vágjuk.
Ha már majdnem puha a bab és a csülök, hozzáadjuk a
zöldségeket, a megtisztított vöröshagymát egészben.
A lisztet megpirítjuk az olajon, majd a tűzről levéve
elkeverjük benne az őrölt pirospaprikát. A levesből mert pár evőkanál forró
lével felhígítjuk.
Ha a zöldségek is megpuhultak, folyamatos kevergetés mellett
a levesbe csorgatjuk és hagyjuk felforrni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése