Hozzávalók 2 koszorúhoz:
- 60 dkg liszt
- 0,5 kk só
- 3 dkg élesztő
- 3 dl tej
- 3 ek cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 2 tojás sárgája
- 5 dkg margarin
- 1 tojás sárgája + 1 tk tej a lekenéshez
Az élesztőt belemorzsoljuk a meleg, de nem forró tejbe és
meghintjük 1 ek cukorral.
Hagyjuk felfutni.
Közben egy tálba szitáljuk a lisztet, beleszórjuk a sót,
amit egy kevés liszttel betakarunk, hogy ne érintkezzen majd közvetlenül az
élesztővel. Hozzáadjuk a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a margarint és a
tojások sárgáját.
Alaposan kidagasztjuk.
Meleg helyen, letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát 2 egyenlő nagyságú darabra vágjuk.
Egy darabot 3 részre vágunk, ezekből hosszú, hüvelykujjnyi
vastag rudakat sodrunk.
A három rúd végeit összefogjuk, összecsípjük, majd hármas
fonással nem túl szorosan összefonjuk. A fonás végét is összecsípjük.
Koszorúformába hajtjuk, és szépen összeigazítjuk a végeket.
A másik darab tésztával is elvégezzük a formázást.
Sütőpapírral bélelt tepsibe emeljük és letakarva hagyjuk további
35 percet kelni.
Előmelegítjük a sütőt.
A megkelt tésztát vékonyan lekenjük egy tojás sárgája és egy
kevés tej keverékével.
180 fokon 25 perc alatt alul-felülsütéssel megsütjük.
Rácson hagyjuk kihűlni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése