PrintFrendly

2023. december 15., péntek

Bulguros töltött káposzta

Már sokszor készítettem rizzsel töltött káposztát, sőt kukoricadarás változat is került már az asztalra, de ezt a bulgurost még most próbáltam először. Picit több időre volt szükség, hogy puhára főjön, de teljes mértékben hozta a hagyományos töltött káposztától elvárt ízvilágot. A gyerekeknek is ízlett.
Hozzávalók kb. 20 db káposztához
*1 közepes fej káposzta 
*25 dkg darált sertéscomb
*6 dkg bulgur
*1 fej vöröshagyma
*2 gerezd fokhagyma
*3-4 ek olaj
*1 kk őrölt pirospaprika
*1 tk só
*1 kk bors
*1 tk házi darált pirospaprika
*2 dl paradicsomlé
 
A káposzták külső leveleit levesszük, torzsájukat kivágjuk.
Egy magas falú fazékba vizet forralunk, majd a káposztát belerakjuk. A folyamatosan leváló leveleket kihalásszuk a vízből és egy tálcára tesszük. Mikor már kicsit hűltek, a vastag ereket levágjuk.
Ha nagyok a káposztalevelek, akkor a főér mentén kettévágjuk.
A darált húst és a bulgurt egy tálba tesszük. A hagymát megtisztítjuk, az olajon üvegesre pirítjuk, és a húsra öntjük.
Beleszórjuk a sót, a borsot, az őrölt és a darált pirospaprikát, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. Alaposan összekeverjük. A tenyerünkbe fektetünk egy káposzta levelet, ráteszünk egy adag tölteléket, majd az egyik oldaláról tölcsérszerűen feltekerjük a káposztát és a szélesebb végét az ujjunkkal betömjük. A levágott káposztalevél ér darabokat a fazék aljára tesszük és sorban ráfektetjük a megtöltött káposztákat. Felöntjük annyi vízzel, hogy alig ellepje, megszórjuk egy csipet sóval és borssal. Fedő alatt nagy lángon felfőzzük, ráöntjük a paradicsomlevet, majd mérsékelt lángon addig főzzük, amíg a káposzta megfő.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése