PrintFrendly

2023. december 17., vasárnap

Göngyölt karaj

Nagyobb családi összejövetelek alkalmával készítek hasonló töltött húsokat. Szeretem, mert előre megsüthető, másnap, hideg állapotában pedig szépen szeletelhető és kínálható. Ez egy elég nagy adag, kb. 10 személyre készült. A töltelék pedig az egyik legegyszerűbb, most húsmentes.
Hozzávalók
*1 közepes darab csont nélküli karaj (kb. 1,2 kg)
*só
*őrölt bors
Töltelékhez:
*3 kisebb szelet teljes kiőrlésű kenyér
*2 keményre főtt tojás
*2 nyers tojás
*1 kis csokor friss petrezselyemlevél
*2 ek mustár
*1 kk só
*1/3 kk őrölt bors
*3 gerezd fokhagyma
Bevonáshoz:
*30 dkg bacon szalonna
Tepsi kikenéséhez:
*mangalica zsír
 
A töltelékhez a kenyereket vízbe mártjuk, kicsavarjuk, széttépkedjük. Hozzáadjuk az apróra vágott főtt tojásokat, a nyers tojásokat, a fűszereket, mustárt, zúzott fokhagymát és a felaprított petrezselyemzöldet. Alaposan összekeverjük.
A karajt hosszában z alakban bevágjuk, szétnyitjuk és óvatosan kiklopfoljuk. Megszórjuk sóval, borssal. A tölteléket szétterítjük rajta, majd feltekerjük. Vékony, húsos szalonnával betekerjük. Zsírral kikent tepsibe fektetjük úgy, hogy a hajtás rész alulra kerüljön. Kb 1 dl vizet öntünk mellé. Lefedve, 180 fokos alul-felül sütés módban kb. 90 percet puhítjuk. Majd a fóliát eltávolítva, gyakran a szaftjával locsolgatva kb. 20 percet pirítjuk. Hagyjuk kihűlni és szeletelve hidegtálon kínáljuk.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése