Nagyobb családi összejövetelek alkalmával készítek hasonló töltött húsokat. Szeretem, mert előre megsüthető, másnap,
hideg állapotában pedig szépen szeletelhető és kínálható. Ez egy elég nagy adag, kb. 10 személyre készült. A töltelék pedig az egyik
legegyszerűbb, most húsmentes.
*1 közepes darab csont nélküli karaj (kb. 1,2 kg)
*só
*őrölt bors
Töltelékhez:
*3 kisebb szelet teljes kiőrlésű kenyér
*2 keményre főtt tojás
*2 nyers tojás
*1 kis csokor friss petrezselyemlevél
*2 ek mustár
*1 kk só
*1/3 kk őrölt bors
*3 gerezd fokhagyma
Bevonáshoz:
*30 dkg bacon szalonna
Tepsi kikenéséhez:
*mangalica zsír
A töltelékhez a kenyereket vízbe mártjuk, kicsavarjuk, széttépkedjük. Hozzáadjuk az apróra vágott főtt tojásokat,
a nyers tojásokat, a fűszereket, mustárt, zúzott fokhagymát és a felaprított petrezselyemzöldet. Alaposan összekeverjük.
A karajt hosszában z alakban bevágjuk, szétnyitjuk és óvatosan kiklopfoljuk. Megszórjuk sóval, borssal. A tölteléket szétterítjük rajta, majd feltekerjük. Vékony, húsos szalonnával betekerjük. Zsírral kikent tepsibe fektetjük úgy, hogy a hajtás rész alulra kerüljön. Kb 1 dl vizet
öntünk mellé. Lefedve, 180 fokos alul-felül sütés módban kb. 90 percet puhítjuk. Majd a fóliát eltávolítva, gyakran a szaftjával locsolgatva
kb. 20 percet pirítjuk. Hagyjuk kihűlni és szeletelve hidegtálon kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése