PrintFrendly

2021. szeptember 19., vasárnap

Mákos-cukkinis csiga

A kelt tészták a szívem csücskei. Nagyon szeretem őket minden formában. Ez most egy mákos-cukkinis töltelékkel készült változat. Azt hiszem ez is bekerült a családi kedvencek közé. 
A recept megjelent a Kifőztük magazin szeptemberi számában is.
Hozzávalók kb. 15 db-hoz
Tésztához:
*50 dkg liszt
*1/2 kk só
*2 púpozott ek cukor
*2,5 dkg friss élesztő
*1 nagyobb tojás
*10 dkg vaj

Töltelékhez:
*10 dkg darált mák
*5,5 dkg cukor
*1 ek vaníliás cukor
*1 kezeletlen citrom reszelt héja
*22 dkg zsenge cukkini
*3 púpozott ek savanykás lekvár

Átgőzöléshez:
*2-3 ek tej

Tálaláshoz:
*porcukor
 
A lisztet elvegyítjük a sóval, a cukorral, hozzáadjuk a tejben felfutott élesztőt, a tojást és a puha vajjal alaposan kidagasztjuk. Lefedve a duplájára kelesztjük. 
A mákot összekeverjük a kétféle cukorral, a citrom reszelt héjával, majd beleforgatjuk a sajtreszelőn lereszelt cukkinit és a lekvárt. 
A megkelt tésztát lisztezett felületen 0,5 cm vékonyra és téglalap alakúra nyújtjuk, majd egyenletesen elkenjük rajta a mákos tölteléket. A szélesebbik oldaláról szorosan feltekerjük. 2 cm széles szeletekre vágjuk. Sütőpapíros tepsiben addig pihentetjük, míg a sütő bemelegszik. 
180 fokon kb. 15 perc alatt megsütjük. 
Azonnal lekenjük tejjel és letakarva 10 percet hagyjuk átgőzölni. Kevés porcukorral megszórva kínáljuk.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése