Még mindig van érett füge a kertünkben. Pár darabból készítettem egy igazán egyszerű édességet. Omlós
tészta, a gyümölcstől szaftos töltelék jellemzi. Érdemes kivárni, amíg kihűl, mert akkor szebben szeletelhető.
Tésztához:
*30 dkg liszt
*1 csipet só
*2 ek cukor
*1 nagyobb tojás sárgája
*17 dkg vaj
*3-4 ek víz
Töltelékhez:
*2 ek fügelekvár
*6-7 nagyobb füge
Továbbá:
*1 tojás a lekenéshez
*1 ek barna cukor
A tészta hozzávalóit összedolgozzuk. Sütőpapíron 3-4 mm vékonyra és kör alakúra elnyújtjuk. Nagy méretű gáztepsibe rakjuk.
Megkenjük vékonyan
lekvárral úgy, hogy a tésztakorong szélén 3 cm-t üresen hagyunk. Rárakjuk a felkarikázott fügét. A tészta szélét visszahajtjuk a töltelékre.
Lekenjük felvert tojással. Megszórjuk kevés barna cukorral.
180 fokos sütőben kb. 25-30 perc alatt megsütjük.
Ha kihűlt, szeletelve kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése