PrintFrendly

2021. szeptember 2., csütörtök

Szedres gombóc

Mint minden évben, a fekete szeder bokrunk idén is sok szép termést biztosít számunkra. Készítettem is belőle egy kis desszertet, ami egy tartalmas leves után akár második fogás is lehet. Picit munkaigényes, de mindenképpen megéri kipróbálni.
Hozzávalók kb. 13 db-hoz
Tésztához:
*35 dkg krumpli
*1 nagy csipet só
*1 púpozott ek porcukor
*1 kisebb tojás
*3 púpozott ek liszt

Töltelékhez:
*13 nagyobb szem fekete szeder
*2-3 púpozott ek porcukor
*0,5 tk őrölt fahéj

Forgatáshoz:
*15 dkg zsemlemorzsa
*3-4 ek olaj

Tálaláshoz:
*porcukor
 
A krumplit meghámozzuk, puhára főzzük, leszűrjük és méh melegen áttörjük. Ha kicsit hűlt, hozzáadjuk a tojást, a sót, a porcukrot és annyi lisztet, hogy a massza ne legyen kemény, de ragacsos sem. Hengert formázunk belőle és ujjnyi szeletekre vágjuk. 
Egy adag tésztát a tenyerünkbe teszünk, a közepébe rakunk egy megmosott, fahéjas porcukorba forgatott szedret. Gombócot formázunk. Gyöngyöző vízben minden gombócot kifőzünk. 
Közben a morzsát megpirítjuk, az olajjal összedolgozzuk, a kifőtt és lecsepegett gombócot megforgatjuk benne. 
Porcukorral megszórva kínáljuk.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése