Karácsonykor a nehezebb főételek ellensúlyozásképpen
általában valamilyen könnyű, egyszerű levessel készülök, mint például ez az almaleves,
amihez a gyümölcs először puhára sült a sütőben. Remekül kiegészíti ez a
rendhagyó levesbetét, amit korábban el sem tudtam volna képzelni hozzá, de most
már csak ezzel kínálom, annyira megszerettük. Gyorsan tálalható, előre
megfőzhető, és a vanília, a fahéj igazi karácsonyi hangulatot teremt.
Hozzávalók 4
főre:
Leveshez:
*6 közepes alma
*1 tk őrölt fahéj
*1 vanília rúd kikapart magja (esetleg Bourbon vaníliás
cukor)
*Cukor ízlés szerint (nálam 3-4 ek)
*1 csipet só
*2 dl sűrű tejszín
Levesbetéthez:
*3 dl tej
*1 csipet só
*3 púpos ek búzadara
*2-3 ek cukor
Először a sütőt előmelegítjük. A megtisztított almákat
negyedeljük, magházukat kivágjuk. A gyümölcsöket sütőpapírral bélelt tepsibe
fektetjük.
180 fokon hőlégkeveréssel 30 percet sütjük.
Hagyjuk hűlni.
Közben egy tálban a tejet megmelegítjük, hozzáadjuk a
búzadarát, sót, cukrot és sűrűre főzzük.
Négy kisebb formába töltjük és kihűtjük.
Az almák húsát kikaparjuk a héjából, egy kisebb fazékba
rakjuk. Felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje és ízesítjük a fűszerekkel. Ha
felfőtt, akkor merülő mixerrel pépesítjük, és a tejszínnel krémesítjük.
Ha túl sűrűnek véljük, tejjel vagy vízzel hígíthatjuk.
Langyosan, a formából kiborított tejbegrízzel kínáljuk.
A Facebookon is megtaláltok.
Már Instagramon is fent vagyok.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése