Gyakran sütök pogácsát, mert nagyon kedveli a család. Most egy kicsit különlegesebb alakban, csillag formában készült, mégpedig
egy kis sonkával megbolondítva. Szép réteges pogácsa a végeredmény, ami még
másnap is kellemesen puha.
Hozzávalók 2
tepsi pogácsához:
Tésztához:
*60 dkg liszt
*3 csapott tk só
*3 dl tej
*2,5 dkg friss élesztő
*1 kk cukor
*1 tojás sárgája
*10 dkg margarin
*1 púpos ek tejföl
Hajtogatáshoz:
*1 ek margarin
*10 dkg vékonyra szeletelt sonka
Tetejére:
*1 kisebb felvert tojás
*1 tk szezámmag
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben a cukorral,
majd a sóval elkevert liszthez adjuk. A többi alapanyagot is hozzáadva rugalmas
tésztát dagasztunk, amit egy órát kelesztünk.
Lisztezett felületen ujjnyi vastagra és téglalap alakúra
nyújtjuk.
Egy kanál domború oldalával lekenjük margarinnal, majd
rászórjuk az egész apróra vágott sonkát. Tenyérrel kicsit belenyomkodjuk. A
pogácsáknál szokásos módon hajtogatjuk. A felső harmadot középre hajtjuk, rá az
alsó harmadot, majd a bal oldalt középre, rá a jobboldali tésztát.
Letakarva 20 percet kelesztjük. Ujjnyi vastagra
elnyújtjuk és egy lisztbe mártott csillagformával kiszúrjuk.
Sütőpapíros tepsibe sorakoztatjuk, ahol 20 percet
pihentetjük, majd lekenjük tojással, megszórjuk szezámmaggal.
180 fokon hőlégkeveréssel 18 percet sütjük.A Facebookon is megtaláltok.
Már Instagramon is fent vagyok.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése