Ez egy töltetlen, vaníliás kalács, ami remek uzsonnára való egy csésze hideg tej vagy kakaó társaságában, de házi sárgabaracklekvárba mártogatva is isteni.
Hozzávalók:
Tésztához:
*50 dkg liszt
*0,5 kk só
*2,5 dl tej
*2,5 dkg friss élesztő
*2 ek cukor
*1 tasak vaníliás cukor
*1 kisebb tojás
*1 csapott ek méz
*2 ek margarin olvasztva
Továbbá:
*1 kisebb tojás a lekenéshez
*1 ek tej a lekenéshez sütés után
*1 púpos ek porcukor
*1 tasak vaníliás cukor
Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk és 1
evőkanál cukorral megszórva hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, beleszórjuk a sót és
betakarjuk egy kis liszttel.
Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a
vaníliás cukrot, a tojást, a mézet, az olvasztott margarint és alaposan
kidagasztjuk.
Letakarva, meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára
kelesztjük.
Egy kerek formát (26*3,5 cm) vagy csatos tortaformát
kikenünk kevés margarinnal és megszórjuk liszttel.
A porcukrot átszitáljuk és elkeverjük a vaníliacukorral.
A megkelt tésztát maximum 3 mm vastagra elnyújtjuk.
Egy 6,5 cm-es pogácsa szaggatóval 3 korongot metszünk ki,
majd a három korongot egymásra helyezzük úgy, hogy a korongok egy kis része
fedje egymást.
Az alsó tésztától kezdve feltekerjük, közben középen kicsit össze
felé nyomjuk a tésztát.
Egy lisztbe mártott éles késsel a tekercs közepét átvágjuk.
Kapunk két rózsát, amiknek az alját kicsit összenyomjuk, majd az előkészített
formába helyezzük. Addig folytatjuk a szaggatást, formázást, míg a forma közel
tele nem lesz.
A rózsák között érdemes pici helyet hagyni, mert még kelnek. A szaggatás alatt ha kel a kinyújtott tészta, érdemes kicsit nyújtani rajta, hogy ne legyen a végére túl vastag.
A hulladék tésztát összegyúrjuk, egy egész hosszú, kisujjnyi
vastag rúddá sodorjuk, majd a két végét egymáson összetekerünk és a forma
szélét kibéleljük vele.
A sütőt előmelegítjük. A tésztát lekenjük egy egész felvert
tojással.
170 fokon kb. 23 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.
Amint kivettük a sütőből, lekenjük tejjel, megszórjuk a
vaníliás porcukorral.
Egy konyharuhával letakarva hagyjuk 10 percet átgőzölni.
Gyönyörű, gusztusos, ötletes! ( Esetleg egy kis durvára vágott cukros dióval megszórnám még a tetejét harmatcseppeknek :) )
VálaszTörlésKöszi a tippet :-)
TörlésMegsutottem pontrol pontra, ahogy irtad. Most hul, viszem holnapra az oviba, egyenek valami jot is neha :) Jo kis guszti suti, nem is nehez elkesziteni, koszi szepen, h mrgosztottad :)
VálaszTörlésNagyon örülök, hogy elkészítetted. Biztosan örültek a gyerekek :-)
TörlésImadtak, ossze is vesztek rajta. Azota mar vittem ketszer is. Azt elfelejtettem mondani, hogy az ovi Norvegiaban van, szoval extrameno, hogy ezek a kis finnyas norveg gyerekek is szerettek a sutit!
TörlésSzuper :-D
TörlésSzia! Szeretnék neked valamit mutatni! Természetesen a receptet csak a te blogodbòl fogom elérhetővé tenni és a neved és a blogodat is be fogom mondani a videóban, és feltüntetem a videó leírásában is. Remélem nincs ellenedre🙂. Emellett gratulálok a csodálatos alkotásodhoz🙂.
VálaszTörlésA pontos részletek a link alatt🙂
https://www.facebook.com/111078110593785/posts/168497414851854/
Köszönöm, csodás lett a kalács. Kedves egészségetekre :-)
Törlés