PrintFrendly

2025. december 7., vasárnap

Mandulakrémes méteres kalács gluténmentesen

Az egyik kedvenc sütim a méteres kalács. Tudom, picit munkaigényes sütemény, de azt hiszem minden belefektetett idő megéri. A bevált receptet alakítottam át gluténmentesre. (Azt ITT találjátok.) A piskóta tökéletesen működik barna rizsliszttel. A különbség szinte észrevehetetlen. A krémet most mandulásra készítettem.
Hozzávalók 2 kalácshoz:
Barna tésztához:
*3 tojás
*14 dkg porcukor
*75 ml tej
*75 ml olaj
*17 dkg teljes kiőrlésű barna rizsliszt
*2,5 dkg cukrozatlan GM kakaópor
*0,5 csomag GM sütőpor
*1 csipet só
 
Sárga tésztához:
*3 tojás
*14 dkg porcukor
*75 ml tej
*75 ml olaj
*20 dkg teljes kiőrlésű barna rizsliszt
*0,5 csomag GM sütőpor
*1 csipet só
 
Krémhez:
*2 csomag GM vaníliás ízű pudingpor
*7 dl tej
*20 dkg vaj
*25 dkg porcukor
*2 ek zöld mandulaaroma
 
Továbbá:
*18 dkg GM étcsokoládé
*2 ek olaj
 
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. A porcukrot simára keverjük a tojások sárgájával, a tejjel és az olajjal, beleszórjuk a sütőporral, sóval és kakaóporral elkevert lisztet, végül beleforgatjuk a tojáshabot. Vajjal kikent és liszttel megszórt őzgerincformába simítjuk a tésztát. 170 fokra előmelegített sütőben alul-felül sütéssel tűpróbáig sütjük. Ez nekem kb. 35 perc volt. A formából óvatosan sütőpapírra kifordítjuk és hagyjuk kihűlni. 
A sárga tésztával is ugyanígy járunk el. 
Ha mindkét rúd kihűlt a bordák mentén felszeleteljük.
A krémhez a pudingot a tejben sűrűre főzzük, kihűtjük. A vajat a porcukorral és vaníliával habosra keverjük, végül a pudinggal és mandula aromával elkeverjük.
Először egy szelet sárga sütit kenünk meg krémmel, majd egy barnát, a kettőt összeragasztjuk és ezt addig folytatjuk, míg a tészta és a krém el nem fogy. Érdemes két rudat készíteni, mert így könnyebb vele dolgozni.
A kalácsot legalább 1 órára a hűtőbe rakjuk.
A csokoládét az olajjal vízgőz felett felolvasztjuk, majd a sütit bevonjuk vele. Ha a csokoládé megkötött, akkor a sütit éles, forró vízbe mártott késsel ferdén szeleteljük.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése