Az egyik
kedvenc sütim a méteres kalács. Tudom, picit munkaigényes sütemény, de azt
hiszem minden belefektetett idő megéri. A bevált receptet alakítottam át
gluténmentesre. (Azt ITT találjátok.) A piskóta tökéletesen működik barna rizsliszttel. A különbség
szinte észrevehetetlen. A krémet most mandulásra készítettem.
Barna
tésztához:
*3 tojás
*14 dkg
porcukor
*75 ml tej
*75 ml olaj
*17 dkg teljes
kiőrlésű barna rizsliszt
*2,5 dkg
cukrozatlan GM kakaópor
*0,5 csomag GM
sütőpor
*1 csipet só
Sárga
tésztához:
*3 tojás
*14 dkg
porcukor
*75 ml tej
*75 ml olaj
*20 dkg teljes
kiőrlésű barna rizsliszt
*0,5 csomag GM
sütőpor
*1 csipet só
Krémhez:
*2 csomag GM
vaníliás ízű pudingpor
*7 dl tej
*20 dkg vaj
*25 dkg
porcukor
*2 ek zöld
mandulaaroma
Továbbá:
*18 dkg GM étcsokoládé
*2 ek olaj
A tojásokat
szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. A porcukrot simára keverjük a
tojások sárgájával, a tejjel és az olajjal, beleszórjuk a sütőporral, sóval és
kakaóporral elkevert lisztet, végül beleforgatjuk a tojáshabot. Vajjal kikent
és liszttel megszórt őzgerincformába simítjuk a tésztát. 170 fokra
előmelegített sütőben alul-felül sütéssel tűpróbáig sütjük. Ez nekem kb. 35
perc volt. A formából óvatosan sütőpapírra kifordítjuk és hagyjuk kihűlni.
A sárga
tésztával is ugyanígy járunk el.
Ha mindkét rúd
kihűlt a bordák mentén felszeleteljük.
A krémhez a
pudingot a tejben sűrűre főzzük, kihűtjük. A vajat a porcukorral és vaníliával
habosra keverjük, végül a pudinggal és mandula aromával elkeverjük.
Először egy
szelet sárga sütit kenünk meg krémmel, majd egy barnát, a kettőt
összeragasztjuk és ezt addig folytatjuk, míg a tészta és a krém el nem fogy.
Érdemes két rudat készíteni, mert így könnyebb vele dolgozni.
A kalácsot
legalább 1 órára a hűtőbe rakjuk.
A csokoládét
az olajjal vízgőz felett felolvasztjuk, majd a sütit bevonjuk vele. Ha a
csokoládé megkötött, akkor a sütit éles, forró vízbe mártott késsel ferdén
szeleteljük.

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése