PrintFrendly

2025. december 6., szombat

Mézeskalács gluténmentesen

Gluténmentesen is lehet finom mézeskalácsot sütni? Természetesen. 
A jól bevált, sok éve használt receptemet alakítottam át. A tésztával picit nehezebb bánni az állaga miatt a hagyományos mézeskalács tésztához képest, de egyáltalán nem vészes. Természetesen gyorsan elfogy.
Az eredeti, nem gluténmentes receptet ITT találjátok.
Hozzávalók kb 1 nagy és egy kisebb tepsihez:
*25 dkg teljes kiőrlésű barna rizsliszt (GM)
*½ kk szódabikarbóna
*1 csipet só
*1 púpozott tk mézeskalács fűszerkeverék (GM)
*7,5 dkg porcukor
*1 nagyobb tojás
*5 dkg méz
*7,5 dkg vaj
 
A vajat a mézzel picit összemelegítjük (nem forraljuk), majd hozzáadjuk a tojást, végül a porcukorral, sóval, szódabikarbónával, fűszerrel elkevert lisztet. Összedolgozzuk. 
Zacskóba csomagolva pár órát, vagy akár egy egész éjszakát pihentetjük. 
Majd picit meleg kézzel átgyúrjuk a tésztát. 
Lisztezett felületen kb. 4 mm vékonyra lenyújtjuk. Lisztbe mártott formákkal kiszaggatjuk. 
Sütőpapíros tepsibe rakjuk. 
180 fokos sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük. 
Hagyjuk kihűlni és légmentesen záródó fém dobozban tároljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése