PrintFrendly

2025. december 6., szombat

Linzer cukor- és gluténmentesen

Egy klasszikus édességet próbáltam átalakítani úgy, hogy glutén- és szénhidrátdiétába is illeszthető legyen. Kis adaggal próbálkoztam, amiből 10 darab közepes süti lett. Érdemes dupla mennyiséggel indítani.
Hozzávalók kb. 10 közepes darabhoz
*15 dkg tk barna rizsliszt
*1 csipet só
*1 ek vaníliás eritrit
*1,7 dkg 1:4 édesítő
*kevés kezeletlen reszelt citromhéja
*½ kk GM sütőpor
*10 dkg vaj
*1 nagy tojássárgája
Töltéshez:
*cm baracklekvár
 
A tészta hozzávalóit összedolgozzuk. Hagyjuk egy órát becsomagolva pihenni. (Hűtőbe nem szükséges tenni.) Lisztezett felületen és kevés rizsliszttel megszórva kb. 3-4mm vékonyra elnyújtjuk.
Lisztbe mártott formával kiszaggatjuk. Tepsire sorakoztatjuk.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 8 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni, mert melegen nagyon törékeny. Cukormentes sárgabaracklekvárral töltjük. 
(Érdemes másnap tölteni, mert akkor már kevésbé törékeny a tészta. Töltés után pár óra múlva már nem törékeny, szépen "összeáll" a lekvártól.)
Töltetlen állapotban légmentesen záródó dobozban sokáig eláll.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése