Új fűszert fedeztem fel, ami még nem fordult meg a konyhámban, ez pedig az ánizs. Igazán kellemesen édeskés az íze, remek sütikbe
és kalácsokba. Utóbbit sütöttem fonott formában, az ünnep tiszteletére és a család örömére.
A sütéshez pedig a Cookori biztosította
a dekoratív és nagyon praktikus sütőlemezt. A recept megjelent a Kifőztük oldalon is. Ánizsmagot a Fűszerésznél és nagyobb áruházak fűszerpolcain lehet beszerezni.
*60 dkg liszt
*0,5 kk só
*1 púpozott tk őrölt ánizsmag
*3 dl tej
*3 dkg friss élesztő
*5 dkg puha vaj
*2 nagyobb tojás sárgája
Tetejére:
*1 tojás
*2 ek tej
A lisztet elvegyítjük a sóval és az ánizzsal. A közepébe mélyedést készítünk, ebbe morzsoljuk az élesztőt,
ráöntjük a langyos tejet és hagyjuk felfutni. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, a puha vajat és alaposan kidagasztjuk. Letakarva a duplájára kelesztjük.
A tésztát 9 egyforma részre osztjuk és gombócot gömbölyítünk belőlük. Letakarva 10 percet pihentetjük. A gombócokból 40 cm hosszú
rudakat sodrunk és 3-3-3 szálból 3 kalácsot fonunk.
A vajjal vékonyan kikent bagett formába fektetjük és letakarva hagyjuk 30 percet kelni. A kalácsok tetejét
lekenjük egy villával felvert tojás és tej keverékével.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése