PrintFrendly

2018. szeptember 29., szombat

Almáspite-batyu


Árválkodott pár darab öregebb alma a konyhapulton. Erős gondolkodásba estem, hogy mi is legyen a sorsuk. Aztán az jutott eszembe, hogy mi lenne, ha batyuba kerülne. Jó döntés volt. Egy könnyű kis desszert lett a végeredmény. Nem tévedés, hogy a tésztában se élesztő, se sütőpor sincs. Az omlósságát a vaj biztosítja. Már sütéskor is csodás illat lengte be az egész lakást, alig bírtuk kivárni, hogy megkóstolhassuk. 
A recept megjelent a Kifőztük magazin szeptemberi számában is. 
A felhasznált ízesítőket a Fűszerész biztosította.
Hozzávalók kb. 14 db-hoz
a tésztához:
40 dkg liszt
1 csipet só
25 dkg vaj
20 dkg tejföl

a töltelékhez:
4 nagyobb alma
1 kk vaj
1 púpozott ek cukor
1 púpozott ek vaníliás cukor
0,5 kávéskanál őröltfahéj
0,5 kávéskanál almáspitefűszerkeverék

A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, és becsomagolva a hűtőben pihentetjük 1 órát. 
Az almát meghámozzuk, magházát kivágjuk, apró darabokra vágjuk. A gyümölcsöt vajon a fűszerekkel, a cukorral, a vaníliás cukorral pár percig pároljuk, kihűtjük. 
A tésztát enyhén lisztezett felületen 5 mm vékonyra nyújtjuk, 8 cm-es lapokat szaggatunk belőle. 
Mindegyik közepére teszünk egy evőkanálnyi tölteléket, és a tészta szélét összefogva batyut formázunk. 
Sütőpapíros tepsibe sorakoztatjuk mind. 170 fokra előmelegített sütőben, hőlégkeveréssel kb. 23 perc alatt megsütjük. 
Porcukorral megszórva kínáljuk.
A Facebookon is megtaláltok.
Már Instagramon is fent vagyok.

2 megjegyzés: