Van úgy, hogy óhajtunk valami sósat, de még elképzelésünk
sincs, hogy mi legyen az. Én általában először a pogácsára gondolok, majd elkezd
kattogni az agyam, hogy milyen újdonság legyen az, amit még nem kóstolt a
család. Most a végeredmény egy krumplis, sokáig puha változat lett, amit egy
kevés kolbász tesz különlegessé. A hulladékok elkerülése végett pedig nem
kerek, hanem kocka alakot kapott. Egy csésze forró teával, vagy kávéval remek
fogás, de egy gulyásleves kísérőjeként is tökéletesen megállja a helyét.
A
recept megjelent a Kifőztük magazin májusi számában is.
Hozzávalók 8
főre:
*40 dkg rétesliszt
*10 dkg liszt
*2 csapott teáskanál só
*25 dkg főtt, áttört krumpli
*2,5 dkg friss élesztő
*15 dkg tejföl
*1 kávéskanál cukor
*1 tojás sárgája
*15 dkg vaj
*15 dkg trappista sajt
*5 dkg száraz kolbász
*1 tojás lekenni
Az élesztőt a langyos tejfölbe morzsoljuk, meghintjük a
cukorral, és átkavarjuk. A liszteket összekeverjük a sóval, majd hozzáadjuk az
áttört krumplit, a tejfölös élesztőt, a tojás sárgáját, a vajat, és alaposan
kidolgozzuk. Ha kicsit ragad a tészta,
akkor lisztezett felületen átgyúrjuk.
Lefedve a hűtőben pihentetjük legalább két órát, de még
jobb, ha egy egész éjszakát.
A kolbászt egész apró kockára vágjuk, a sajtot
lereszeljük. A tésztát lisztezett felületen téglalap alakúra és kb. 0,5 cm
vékonyra elnyújtjuk. Megszórjuk a kolbász, és a sajt felével. Tenyérrel egy
picit belenyomkodjuk a tésztába.
A pogácsáknál szokásos módon háromszor hajtogatjuk 20
perces szünetek beiktatásával. A második hajtogatásnál megszórjuk a maradék
sajttal, és kolbásszal.
A harmadik pihentetés után kb. 2 cm vékonyra elnyújtjuk,
egy késsel becsíkozzuk a tetejét, majd közepes méretű kockákra vágjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk.
Lefedve legalább 20 percet kelesztjük. A tetejét lekenjük
egy egész, kissé felvert tojással. Előmelegített sütőbe toljuk, ahol 180 fokon
hőlégkeveréssel 15 perc alatt pirosra sütjük.
Rácson hagyjuk kihűlni.
A Facebookon is megtaláltok.
Már Instagramon is fent vagyok.
Nagyon tetszik!!!
VálaszTörlés