PrintFrendly

2017. május 26., péntek

Kolbászos-sajtos kocka



Van úgy, hogy óhajtunk valami sósat, de még elképzelésünk sincs, hogy mi legyen az. Én általában először a pogácsára gondolok, majd elkezd kattogni az agyam, hogy milyen újdonság legyen az, amit még nem kóstolt a család. Most a végeredmény egy krumplis, sokáig puha változat lett, amit egy kevés kolbász tesz különlegessé. A hulladékok elkerülése végett pedig nem kerek, hanem kocka alakot kapott. Egy csésze forró teával, vagy kávéval remek fogás, de egy gulyásleves kísérőjeként is tökéletesen megállja a helyét. 
A recept megjelent a Kifőztük magazin májusi számában is.
Hozzávalók 8 főre:
*40 dkg rétesliszt
*10 dkg liszt
*2 csapott teáskanál só
*25 dkg főtt, áttört krumpli
*2,5 dkg friss élesztő
*15 dkg tejföl
*1 kávéskanál cukor
*1 tojás sárgája
*15 dkg vaj
*15 dkg trappista sajt
*5 dkg száraz kolbász
*1 tojás lekenni

Az élesztőt a langyos tejfölbe morzsoljuk, meghintjük a cukorral, és átkavarjuk. A liszteket összekeverjük a sóval, majd hozzáadjuk az áttört krumplit, a tejfölös élesztőt, a tojás sárgáját, a vajat, és alaposan kidolgozzuk.  Ha kicsit ragad a tészta, akkor lisztezett felületen átgyúrjuk.
Lefedve a hűtőben pihentetjük legalább két órát, de még jobb, ha egy egész éjszakát.
A kolbászt egész apró kockára vágjuk, a sajtot lereszeljük. A tésztát lisztezett felületen téglalap alakúra és kb. 0,5 cm vékonyra elnyújtjuk. Megszórjuk a kolbász, és a sajt felével. Tenyérrel egy picit belenyomkodjuk a tésztába.
A pogácsáknál szokásos módon háromszor hajtogatjuk 20 perces szünetek beiktatásával. A második hajtogatásnál megszórjuk a maradék sajttal, és kolbásszal.
A harmadik pihentetés után kb. 2 cm vékonyra elnyújtjuk, egy késsel becsíkozzuk a tetejét, majd közepes méretű kockákra vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk.
Lefedve legalább 20 percet kelesztjük. A tetejét lekenjük egy egész, kissé felvert tojással. Előmelegített sütőbe toljuk, ahol 180 fokon hőlégkeveréssel 15 perc alatt pirosra sütjük.
Rácson hagyjuk kihűlni.

A Facebookon is megtaláltok.

Már Instagramon is fent vagyok.


1 megjegyzés: