Ez az az étel, amit már többször ettem, de még sohasem készítettem. Eddig. Mamám régen sokat csinált, de sajnos tőle már nem tudom megkérdezni, hogy mi is a receptje. Aztán nézelődtem a neten és van, aki tesz bele lisztet, van, aki babérlevéllel ízesíti. Én most a saját szánk íze szerint, babérlevél nélkül főztem meg. Igaz, csak tarkababunk volt itthon, ezért a színe nem épp a leggusztusosabb, az íze viszont remek lett. Jó sok pirított hagymával, savanyú káposztával ettük, és kenyérrel tunkoltuk. Egyszerű, húsmentes, és mégis nagyon laktató fogás.
*50 dkg szárazbab
*1 kk só
*1 tk házi ételízesítő
*1 óriási fej vöröshagyma
*0,5 dl olaj
*1 tk fűszerpaprika
*1 ek házi darált paprika
A babot előző nap bő vízbe áztatjuk. Másnap a vizet
leöntjük róla, és fedő alatt, friss vízben sóval, ételízesítővel puhára főzzük.
Közben a vöröshagymát felkockázzuk, az olajon üvegesre
pirítjuk, majd a tűzről lehúzva hozzáadjuk a fűszerpaprikát, a darált paprikát
és egy csipet sót. Jól összekeverjük.
A puha babot leszűrjük, a főzőlevét felfogjuk. Krumpli
törővel jól áttörjük, majd a főzővizet fokozatosan adagolva felhígítjuk.
Ízlés szerinti mennyiségű vizet adunk hozzá (ezt nem
mértem le), hogy jó krémes legyen, mert a bab még utólag is szív el belőle.
Melegen, a pirított hagymával, kenyérrel, savanyú
káposztával kínáljuk.
A Facebookon is megtaláltok.
Már Instagramon is fent vagyunk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése