Még lánykoromban, mikor neveltünk disznót, akkor sokszor
sütöttek a szüleim tepertőt üstben. Majd később Anyukám kisebb adagokból is
készített a gáztűzhelyen. Ezért nem volt idegen számomra, de saját magam még
nem igazán vágtam bele. Most vásároltunk egy kisebb darab szalonnát és
megcsináltuk. Igazi családi munka lett, mert Párom vágta, én pedig sütöttem. Nem
lett sok tepertő, de azt jóízűen elfogyasztottuk egy kevés friss kenyér,
és lila hagyma társaságában. Hallottam már, hogy valaki tejjel
süti, és attól lesz puha. Nos, én Anyukám módszerét követtem és egy kevés
vízzel pároltam meg a sütés elején, hogy puhább legyen. Lett még belőle kicsit több
mint 7 dl zsír is.
Hozzávalók kb. 3-4 főre:
*1,3 kg zsírszalonna
*Kb. 0,5 dl víz
*só ízlés szerint
A szalonnát megtisztítjuk, majd apróbb darabokra vágjuk.
(Mi a bőrét levágtuk, mert úgy jobban szeretjük.) Egy közepes fazékba rakjuk, öntünk
alá egy kevés vizet és nagyobb lángon elkezdjük sütni. Amikor átpárolódott és a
víz elfogyott alóla, akkor mérsékeljük a lángot, és gyakran kevergetve
megsütjük.
Érdemes a végén figyelni, nehogy megégjen, mert akkor keserű lesz.
Ezután leszűrjük, és hagyjuk a felesleges zsírt
lecsepegni.
Sóval meghintve kínáljuk.
A zsírt pedig ha már kicsit hűlt, akkor mennyiségtől függően zsíros kupába,
vagy befőttes üvegbe töltjük.
A Facebookon is megtaláltok.
Már Instagramon is fent vagyok.
Eddig minden jó! Akkor miért úgy írod. hogy "lehet utoljára" sütötted? Én most szeretnék majd venni zsírszalonnát és sütni, mert kaptam töpörtyűt /én így hívom, de nem ez a lényeg/, életemben nem láttam ilyen hóka színűt!!! Azaz fehéret! De szó szerint ám!! Mi tőbb ízre meg nagyon finom volt, persze undorkodva kóstoltam meg, mert ahogy kinézett....hát....! Ledaráltam pástétomnak, úgy nem látszik a színe!! A Tiéd viszont szép, s ha finom is - nem lehet gond!! Üdvözöllek és ismételten BUÉK!!! Évi
VálaszTörlésKedves Évi, Most nem igazán értem, hogy mire gondolsz. Én úgy írtam, hogy most sütöttem először, de biztosan nem utoljára :-)Neked is boldog új évet kívánok!
Törlés