A recepthez egy aranyos történet kapcsolódik. A gyerekek,
ha fürdenek és hajat mosnak, akkor szeretnek bohóckodni és habos frizurákat
alkotni. Az este az egyik épp megszólal, anya ez „fánkos” haj. Mire a másik,
hogy nem fánkos, hanem „lángos”. Ezen jót nevettünk és másnap természetesen
lángost kértek ebédre :-) Így lett a pánkos (punk) hajból előbb fánkos haj, és
végül lángos az ebéd.
Hozzávalók kb.
13 minilángoshoz:
Tésztához:
*50 dkg liszt
*2 csapott tk só
*2,5 dkg friss élesztő
*3 dl víz
*1 csipet cukor
*0,5 dl olaj
Továbbá:
*Kb. 3-4 dl olaj sütni
*Kb. 2 dl tejföl
*1 kk házi fokhagymakrém
*Kb. 10 dkg sajt
*1-2 db paradicsom
*1 nagy fej lila hagyma
*Pár szál metélőhagyma
A lisztet egy tálba szitáljuk, majd elkeverjük benne a
sót. az élesztőt a meleg, de nem forró vízbe morzsoljuk, meghintjük egy kevés cukorral és jól elkeverjük. (Én nem futtattam most.)
Az élesztős vizet, az olajat a liszthez adjuk, majd
alaposan kidagasztjuk. Ha nagyon ragadna a tészta, akkor egy kevés lisztet
szórhatunk hozzá.
A tésztát meleg helyen lefedve kb. 1 óra alatt a
duplájára kelesztjük.
Egy közepes serpenyőben kétujjnyi olajat forrósítunk.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk és
kb. 1 cm vastagra elnyújtjuk. Egy fánkszaggatóval kiszaggatjuk.
Ha már kellőképpen felforrósodott az olaj, akkor a
kezünkbe veszünk egy tésztát, mint a kormánykereket, elkezdjük forgatni az
ujjaink között. Így a széle vastagabb marad egy kicsit, a közepe pedig elkezd
kicsit nyúlni.
A lángosokat a forró olajban, közepestől nagyobb lángon
szép pirosra sütjük.
Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat
lecsepegni.
A lángosokat fokhagymás tejföllel, reszelt sajttal és
apróra vágott zöldségekkel kínáljuk.
A Facebookon is megtaláltok.
Már Instagramon is fent vagyok.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése