Idén szép nagy almákkal ajándékozott meg a kertünkben
álló almafa. Pár darabból egy egyszerű levest készítettem, amibe tejbegrízből
szaggatott galuska került betétként.
Nem szokványos párosítás, mert a
tejbegrízt magában, desszertként szoktuk fogyasztani, de annyira ízlett, hogy
biztosan máskor is asztalra kerül majd ebben a formában. Jól behűtve az igazi.
Hozzávalók 6 főre:
*7 közepes alma
*1 csipet só
*2 ek cukor
*1 tasak vaníliás cukor
*1 kk őrölt fahéj
*1 késhegynyi őrölt szegfűszeg
*1 jó púpos ek vaníliás pudingpor (főzős)
*2 dl tejszín
Galuskához:
*3 dl tej
*1 csipet só
*3 púpos ek búzadara
*2 csapott ek cukor
Az almákat meghámozzuk, magházukat kivágjuk, majd a
gyümölcshúst feldaraboljuk. (Én citromleves vízbe raktam, hogy ne barnuljon
meg.)
Majd egy kisebb fazékban felengedjük annyi vízzel, ami
kicsit bővebben ellepi.
(A fazekam belső részén 2 litert jelzett a mérő.)
Teszünk bele 1 csipet sót, egy kevés cukrot, fahéjat,
szegfűszeget.
Addig főzzük, míg az alma megpuhul, ez pár perc, majd
merülő mixerrel pépesítjük.
Közben a pudingport simára keverjük a tejszínnel, majd a
lángra visszatett leves levéből pár evőkanállal felhígítjuk, hőkiegyenlítést
végzünk és a forró levesbe csorgatjuk.
Ha már kellőképpen sűrű, elzárjuk, és jól behűtjük.
A galuskához a tejet egy csipet sóval felforraljuk, majd
beleszórjuk a búzadarát és a cukrot. Pár perc alatt sűrűre főzzük. Hagyjuk teljesen
kihűlni.
A hideg levest tányérokba merjük, majd egy teáskanállal
kiszaggatott tejbegríz galuskával kínáljuk.
A Facebookon is megtaláltok.
Már Instagramon is fent vagyok.
Mekkora ötlet!!☺
VálaszTörlés