Sokféle palacsintát kipróbáltam már, hagyományosat,
bögréset, almásat, banánosat, ribizliset, amerikait, franciát, de élesztőset
még most először. A végeredmény egy habkönnyű, puha édesség, ami annyira ízlett
a családnak, hogy bekerült a kedvencek közé, így biztosan gyakran asztalra
kerül majd.
Hozzávalók kb.
20 db palacsintához:
*30 dkg liszt
*1 nagy csipet só
*2 púpos ek cukor
*1 tasak vaníliás cukor
*2 dkg friss élesztő
*5 dl tej
*3 nagyobb tojás
*2 nagyobb alma
*2 nagyobb alma
*3 ek olaj a tésztába (+pár ek a sütéshez)
Az élesztőt a kéz meleg tejbe morzsoljuk, megszórjuk 1
evőkanál cukorral és hagyjuk felfutni.
Egy tálba szórjuk a lisztet, amiben elkeverjük a sót, a
maradék cukrot, a vaníliás cukrot. Hozzáadjuk a tojásokat, az olajat, a
felfutott élesztőt és sűrű masszát keverünk belőle.
A megtisztított almákat meghámozzuk és a reszelő nagy
lukán a tésztába reszeljük.
Letakarva hagyjuk 45 percet kelni.
Egy közepes serpenyőt felforrósítunk, majd kikenjük egy
ecset segítségével, kevés olajjal (ezt minden palacsinta előtt megismételjük),
majd egy kisebb merőkanálnyi masszát (kb. 2 púpos evőkanálnyit) teszünk a
közepére. Egy kicsit elsimítjuk, majd közepesnél mérsékeltebb lángon addig
sütjük, míg sok apró buborék jelenik meg a felületén és az alsó része kezd
barnulni. Egy szilikon lapáttal megfordítjuk és a másik oldalát is megsütjük.
Érdemes figyelni, mert hamar sül.
Melegen, lekvárral, mogyorókrémmel, kakaóporral, esetleg
pudinggal kínáljuk.
A Facebookon is megtaláltok.
Már Instagramon is fent vagyok.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése