PrintFrendly

2016. augusztus 9., kedd

Almás kelt palacsinta



Sokféle palacsintát kipróbáltam már, hagyományosat, bögréset, almásat, banánosat, ribizliset, amerikait, franciát, de élesztőset még most először. A végeredmény egy habkönnyű, puha édesség, ami annyira ízlett a családnak, hogy bekerült a kedvencek közé, így biztosan gyakran asztalra kerül majd.
Hozzávalók kb. 20 db palacsintához:
*30 dkg liszt
*1 nagy csipet só
*2 púpos ek cukor
*1 tasak vaníliás cukor
*2 dkg friss élesztő
*5 dl tej
*3 nagyobb tojás
*2 nagyobb alma
*3 ek olaj a tésztába (+pár ek a sütéshez)

Az élesztőt a kéz meleg tejbe morzsoljuk, megszórjuk 1 evőkanál cukorral és hagyjuk felfutni.
Egy tálba szórjuk a lisztet, amiben elkeverjük a sót, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot. Hozzáadjuk a tojásokat, az olajat, a felfutott élesztőt és sűrű masszát keverünk belőle.
A megtisztított almákat meghámozzuk és a reszelő nagy lukán a tésztába reszeljük.
Letakarva hagyjuk 45 percet kelni.
Egy közepes serpenyőt felforrósítunk, majd kikenjük egy ecset segítségével, kevés olajjal (ezt minden palacsinta előtt megismételjük), majd egy kisebb merőkanálnyi masszát (kb. 2 púpos evőkanálnyit) teszünk a közepére. Egy kicsit elsimítjuk, majd közepesnél mérsékeltebb lángon addig sütjük, míg sok apró buborék jelenik meg a felületén és az alsó része kezd barnulni. Egy szilikon lapáttal megfordítjuk és a másik oldalát is megsütjük. Érdemes figyelni, mert hamar sül.
Melegen, lekvárral, mogyorókrémmel, kakaóporral, esetleg pudinggal kínáljuk.

A Facebookon is megtaláltok.

Már Instagramon is fent vagyok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése