Amikor vendégek érkeznek, igyekszem előre dolgozni a
konyhában. Mindig készül olyan fogás, ami előző nap megsüthető és a vendéglátás
előtt csak a szeletelés, illetve a tálalás van hátra. Ilyen ez a húsos étel is.
Krumpli salátát kínáltam hozzá, amit szintén előre el lehet készíteni.
Hozzávalók 1
nagyobb rúdhoz:
*Kb. 35 cm hosszú sertéskaraj egyben
*250g darált sertéscomb
*1 kk só
*0,5 kk őrölt bors
*1 kisebb tojás
*1 kisebb szál sárgarépa
*1 dl zöldborsó
*1 kisebb kaliforniai paprika negyede
* 1 marék zsemlemorzsa
*200g bacon szalonna
*1 ek zsír
*0,5 dl víz
*1 tk házi ételízesítő
A karajt alaposan
megtisztítjuk, ha van rajta hártyás részt, azt levágjuk.
A húst hosszában a
felső harmadban egy éles késsel végig vágjuk úgy, hogy kb. 1 cm széles sávban
ne vágjuk át teljesen.
Ezután megfordítjuk
fejjel lefelé és a másik oldalán is bevágjuk ugyanígy.
(Így a végéről
nézve egy Z alakú bevágás látható.)
A karajt
széthajtogatjuk, majd vékonyra, téglalap alakúra klopfoljuk.
Meghintjük sóval és
borssal.
(A formázás fázisképei egy korábbi receptnél megtekinthetők IDE kattintva.)
A sárgarépát
megtisztítjuk, és apróra vágjuk, majd a zöldborsóval együtt sós vízben éppen
roppanósra főzzük, leszűrjük és hagyjuk lecsepegni. A paprikát pedig apróra
daraboljuk.
A darált húst
ízesítjük sóval, borssal, hozzáadjuk a tojást, a paprikát, a kihűlt és
lecsepegett borsót és sárgarépát. Mivel elég lágy a massza, ezért egy marék
zsemlemorzsát is beledolgozunk.
A kiterített karajon
szétnyomkodjuk a zöldséges húst, majd a szélesebb oldaláról kezdve szorosan
feltekerjük úgy, hogy a széle rész alulra essen.
A bacon szalonnát
kiterítjük úgy, hogy a szeletek egy egész kicsit fedjék egymást. Ráfektetjük a
töltött húst, majd beletekerjük a szalonnába.
Egy magasabb falú
kenyérsütő formát kikenünk zsírral és belefektetjük a húst. Öntünk mellé egy
kevés vizet, amibe szórunk némi házi ételízesítőt. Alufóliával lefedjük. 200
fokra előmelegített sütőben lefedve, hőlégkeveréssel kb. 75 percet puhítjuk,
majd az alufóliát eltávolítva, (ha sok a leve, akkor nagy részét érdemes
leönteni) további 25 percet pirítjuk.
Kiemeljük a
formából és hagyjuk teljesen kihűlni. Ezután szépen szeletelhető.
A Facebookon is megtaláltok.
Köszönöm a jo ebéd ötletet, biztosan ki fogom próbálni, egyszerűnek tunik az elkeszitese. Sajnos a tojast ki cserelnem majd az osszetevok kozul valamire, allergia miatt, de mivel csak a toltelekbe kell es azt osszefogja a hus, igy tuti nem fog szetesni szerintem a végeredmény.
VálaszTörlésSzeretem a receptjeidet, hasonlo az izlesvilagunk, egyszeru es finom eteleket keszitesz.
Köszönöm, örülök, hogy tetszik (tetszenek). Jó étvágyat kívánok hozzá :-)
TörlésEzt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlés