PrintFrendly

2015. június 16., kedd

Sajtos cukkinilepénykék

Lassan, szépen beindulnak a kertben a cukkinibokrok és már lehet szedni róluk friss, zsenge cukkinit. Két közepes darabból most sajtos lepénykéket sütöttem. Kínálhatjuk feltétként főzelékhez vagy fogyaszthatjuk önálló fogásként egy kis fokhagymás mártogatós társaságában.

Hozzávalók kb. 14 lepénykéhez:
*2 közepes, zsenge cukkini (reszelve mérve kb. 40 dkg)
*1 csapott kk só
*2 közepes tojás
*2 jó púpos ek liszt
*10 dkg trappista sajt
*1 nagy csipet őrölt bors
*3-4 ek olaj

A megtisztított cukkini rudakat a reszelő nagy lyukán lereszeljük. Ha nem kedveljük, az apró magvas közepét eltávolíthatjuk.
Megszórjuk sóval és kb. 15 percre félretesszük.
Ezután kicsavarjuk és fűszerezzük a borssal, fokhagymakrémmel. Hozzáadjuk a tojásokat, a lisztet és belereszeljük a sajtot.
Alaposan összeforgatjuk.
Egy serpenyőben kb. 3 evőkanál olajat forrósítunk.
Veszünk a kezünkbe egy nagyobb fasírtgolyónyi adagot és ellapogatjuk.
A forró olajba fektetjük és pár perc alatt, közepesnél kisebb lángon mindkét oldalát szép barnára sütjük.
Sütés közben pótoljuk az olajat.
Konyhai papírtörlőre rakjuk és hagyjuk a felesleges olajat elszivárogni.
Melegen, azonnal kínáljuk.

A Facebookon is megtaláltok.

2 megjegyzés:

  1. A tojást helyettesíthetem valamivel? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem tudom, hogy tojás nélkül nem esne-e szét sütés közben. Talán egy próbát megér.

      Törlés