Hozzávalók 2 db
26 cm-es kenyérlángoshoz:
Tésztához:
*30 dkg liszt
*1 tk só
*1,7 dl langyos víz
*2 dkg friss élesztő
*1 púpos tk tyúkzsír megolvasztva (esetleg 2 ek olaj)
Szószhoz:
*4 púpos ek tejföl
*1 nagy csipet só
*1 nagy csokor friss kapor
Feltéthez:
*1 kisebb fej lila hagyma
*25 dkg húsos szalonna
A tésztához az élesztőt a langyos, de nem forró vízbe
morzsoljuk, elkeverjük, de nem szükséges futtatni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük a sóval, majd
hozzáadjuk az élesztős vizet és az olvasztott zsírt.
Jól összedolgozzuk, és rugalmas tésztát dagasztunk
belőle.
Meleg helyen, lefedve a duplájára kelesztjük.
Ez alatt a kaprot megmossuk, leitatjuk róla a vizet,
apróra vágjuk és elkeverjük a tejföllel és kevés sóval.
A szalonnát apró kockára vágjuk, zsírjára pirítjuk és
kiemeljük a zsírból.
A lila hagymát vékony csíkokra vágjuk.
Két kerek pizza sütő formát kikenünk vékonyan a kisült
szalonna zsírjával, megszórjuk liszttel.
A megkelt tésztát két részre osztjuk, gombócokat
formázunk és 10 percre félre tesszük.
Az egyiket az előkészített formába rakjuk, kézzel a forma
széle felé lapítjuk, toljuk és kis peremet is kialakítunk.
Lekenjük két evőkanálnyi kapros tejföllel, megszórjuk a szalonna
felével és a lila hagyma egy részével.
180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük.
Ez alatt a másik tésztával is megismételjük a műveletet.
A Facebookon is megtaláltok.
Nagyon guszta! Egyszer próbáld ki úgy hogy kevés túrót szórjál még a tejfölre és úgy rá a szalonna nagyon finom !
VálaszTörlésKöszönöm az ötletet, ki fogom próbálni :-),
Törlés