Ebből az adagból nekem 2,5 liter tömény szörp lett. Színre egész világos, inkább a limonádéhoz hasonlítható. Nem tettem bele tartósítószert, de ha valaki hosszabb távra tervez, mondjuk télre, akkor érdemes egy csapott kávéskanálnyi nátrium-benzoátot tenni bele, mikor lehúzzuk a tűzről és mielőtt az üvegekbe kerül.
Ezzel a finomsággal jelentkezek a 73. VKF! játékra, aminek Konyhavirtuóz a háziasszonya, a témája pedig Nyári ízek télire.
Hozzávalók 2,5
liter szörphöz:
*2 nagy marék friss mentalevél
*2 nagyobb kezeletlen citrom
*2 liter csapvíz
*1,5 kg cukor
*1 kis tasak citromsav
A leöblített mentaleveleket egy fazékba rakjuk,
rákarikázzuk a megtisztított (lehetőleg kezeletlen) citromokat és felengedjük 2
liter vízzel.
Lefedve hűvös helyre (hűtőbe) rakjuk, és gyakran
megkeverjük.
A második napon átszűrjük. Erre a legjobb egy textil
pelenka.
Feltesszük főni, hozzáadjuk a cukrot és a citromsavat.
Közepes lángon, kavargatva kb. 20-25 percet főzzük.
Az előkészített üvegekbe töltjük, lezárjuk.
Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
A Facebookon is megtaláltok.
Kedves Andrea!Tavaj én is így csináltam de az idén citrom füvet áztatok a FODOR menta levéllel.Ennek erősebb az aromája!!Csak ötlet.
VálaszTörlésKöszönöm szépen, jó ötlet :-)
Törlés