PrintFrendly

2015. június 4., csütörtök

Kerek cseresznyés pite

Végre érik a kertben a ropogós cseresznye. Sajnos nincs rajta annyi, mint szokott, de ez a kevés már most csodásan édes, pedig még nem is olyan túl sötét színű. A kislányommal szedtünk egy kis adagot, aminek egy részét ő szépen meg is eszegette, a maradékból pedig közösen sütöttünk egy kis pitét. Egyszerű kevert tészta, némi gyümölccsel. Mivel a cseresznyének azért nincs olyan intenzív íze a süteményben, mint a meggynek, ezért a citrom és a vanília ellensúlyozza ezt. Nagyon ízlett mindenkinek, biztos vagyok benne, hogy más gyümölccsel (meggy, ribizli, szeder) is meg fogom sütni.
A tészta receptjét Éva oldalán, a Takarékos konyha blogon találtam, amit ezúton is köszönök neki!

Hozzávalók egy 24 cm-es formához:
*15 dkg liszt
*0,5 tasak sütőpor
*1 csipet só
*1 kezeletlen citrom reszelt héja
*2 tojás
*10 dkg porcukor
*1 tasak Bourbon vaníliás cukor
*10 dkg olvasztott vaj/margarin
*1 kis doboz görög joghurt (125g)
*2 nagy marék cseresznye

A sütőt előmelegítjük. A piteformát vékonyan kikenjük vajjal és megszórjuk liszttel.
A lisztet egy tálba szitáljuk és elkeverjük a sóval, sütőporral, reszelt citrom héjával.
A tojásokat a porcukorral, vaníliás cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a megolvasztott, de nem forró vajat és a joghurtot.
Végül a lisztet fokozatosan adagolva csomómentes masszává keverjük.
Az előkészített formába simítjuk.
A megmosott cseresznyét kimagvaljuk, és a tésztába nyomkodjuk.
180 fokon alul-felülsütéssel 30 perc alatt megsütjük.
Tűpróbával ellenőrizzük.
Ha kihűlt, porcukorral meghintve kínáljuk.

A Facebookon is megtaláltok.


4 megjegyzés:

  1. Örülök hogy kipróbáltad és ízlett! Bár ilyen kis tündér segítségével csakis jó lehetett:-)

    VálaszTörlés
  2. Ehhez hasonlo pitek nalunk is gyakori "vendegek", imadom ezt a kerek sutoformamat, 80 %-van csak ezt hasznalom, AZ enyem 31 cm atmeroju.:-)

    VálaszTörlés